Anketa

Obitelj Grabo na ulicama Mostara: 'Na fakultetu više vrijede pare, nego znanje'

U video anketi Obitelji Grabo pogledajte može li korupcija ponekad biti opravdana i jesu li mladi bili u situaciji da daju mito, te kako su u tom slučaju reagirali.
Gospodarstvo / Novac | 23. 12. 2019. u 11:24 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko je kriv za korupciju, onaj tko daje ili onaj tko prima? Tko bi se trebao boriti protiv korupcije i što može 'običan građanin' kako bi se smanjile ove crne brojke u BiH?, samo su neka od pitanja koja smo postavili mladima u našoj zemlji.

Nakon deset kratkih animiranih filmova o korupciji u našem društvu, nastalih u produkciji Sektora 51, kojima se želi podignuti svijest javnosti o korupciji i upozoriti na sve negativnosti koje ta pojava nosi sa sobom, odlučili smo provjeriti što o korupciji misle mladi.

U video anketi Obitelji Grabo pogledajte može li korupcija ponekad biti opravdana i jesu li mladi bili u situaciji da daju mito, te kako su u tom slučaju reagirali.

Video: Pitali smo studente o korupciji

Obzirom na zasićenost pričama o korupciji u našoj zemlji, autori ovih crtića, željeli su produkcijom animiranog filma o ovom problemu progovoriti drugačije. Poručili su kako crtiće ne treba gledati samo kao crtić nego kao upitnik nama samima iza pitanja koliko mi učvršćujemo lanac korupcije u ovoj zemlji.

Režiju, animaciju i dizajn 'Obitelji Grabo' potpisuju Berislav Jurič, Nikola Galić i Tvrtko Karačić. Autor Glazbe je Ante Galić, za produkciju je zadužena Katarina Marijanović , dok je voditeljica projekta 'Korupcija je loša stvar', u okviru kojeg je nastalo deset jednominutnih epizoda, Anamarija Zadro.

*Projekt je nastao uz podršku organizacije 'European Endowment for Democracy' i vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

 

 

Tko je obitelj Grabo?

U vremenima kad 'drugačije ne ide', obitelj Grabo, primorana je ići linijom manjeg otpora pa postaje karika u lancu korupcije u koju je okovano naše društvo. Članovi ove obitelji, koja može biti obitelj svih nas, primorana je u raznim situacijama tu kariku činiti čvršćom ne razmišljajući o posljedicama koje korupcija nosi. Primorani su biti oni koji daju u porodilištu, kod liječnika, pri razgovoru za posao, a kako je cijelo društvo ogrezlo u korupciju, obitelj Grabo daruje i onda kad se izričito ne traži mito nego kad je ono način lakše borbe s većim ili manjim preprekama u životu. U svojim naumima, koji ponekad završe drugačije od očekivanog, iako znaju da nisu u pravu, obitelj ne vidi ništa loše jer misle da, ako je društvo takvo, da takvi i oni moraju biti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close