Novi Zeland

Turisti će plaćati novu pristojbu na ulazu u zemlju

"Novozelandsko prirodno i kulturno nasljeđe srž je našeg turizma i našeg nacionalnog identiteta", kazala je ministrica zaštite okoliša Eugenie Sage.
Gospodarstvo / Novac | 21. 05. 2019. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novozelandska vlada odlučila je pomiriti eksplozivan rast broja turista i zaštitu onoga što ih ondje najviše privlači - netaknute prirode.

"Novozelandsko prirodno i kulturno nasljeđe srž je našeg turizma i našeg nacionalnog identiteta", kazala je ministrica zaštite okoliša Eugenie Sage.

Ne želeći se odreći turista, ali želeći sačuvati svoje prirodno bogatstvo, vlada je predstavila novu i, kažu, sofisticiranu strategiju istodobnog širenja infrastrukture i čuvanja krajobraza. Zajednički su je sastavila dva ministarstva, turizma i zaštite okoliša.

Novac za to će se osigurati iz regionalnih razvojnih fondova, ali i novom pristojbom za posjetitelje. Od listopada ove godine vlada će turistima naplaćivati 35 novozelandskih dolara (40 KM) na ulasku u zemlju.

Pošto je zemlju lani posjetilo 3,8 milijuna inozemnih turista, to bi značilo da će vlada novom pristojbom uprihoditi 570 milijuna kuna godišnje koje će namijeniti zaštiti okoliša i ulaganju u infrastrukturu.

Očekuje se da će do 2025. broj inozemnih turista narasti na pet milijuna.

"I kako broj turista raste, moramo osigurati da naša turistička industrija bude dio rješenja u problemima zaštite okoliša", rekla je Sage, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close