Zapelo

Novi zakon o PDV-u "stoji" dvije godine

Uprava za neizravno oporezivanje BiH još početkom 2019. godine izradila je Nacrt zakona o PDV-u, a u svibnju iste godine Upravni odbor UNO dao je suglasnost UNO da se taj nacrt dostavi nadležnim komisijama entitetskih parlamenata na konsultacije.
Gospodarstvo / Novac | 10. 03. 2021. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je izrađen prije više od dvije godine, Nacrt zakona o PDV-u još nije "izašao" iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, a kada će službeno doći na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH, u ovom trenutku nitko ne zna.

Naime, Uprava za neizravno oporezivanje BiH još početkom 2019. godine izradila je Nacrt zakona o PDV-u, a u svibnju iste godine Upravni odbor UNO dao je suglasnost UNO da se taj nacrt dostavi nadležnim komisijama entitetskih parlamenata na konsultacije. Jedini koji su dostavili primjedbe na Nacrt zakona o PDV-u bili su Ministarstvo financija Republike Srpske i Odbor za financije i proračun Narodne skupštine Republike Srpske, dok su nadležne komisije Federacije BiH i Brčko distrikta to ignorirale.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH, nakon što su istaknuli postavljeni rokovi, pisala je i urgencije federalnim nadležnim komisija i komisijama Skupštine Brčko distrikta, međutim ni tada nisu dobili nikakav odgovor, zbog čega su se odlučili da razmatraju samo primjedbe i sugestije pristigle iz Republike Srpske.

"Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje je na 48. sjednici, održanoj 25. siječnja 2021. godine, razmatrao Nacrt zakona o PDV-u i tada je zaključeno da UNO za narednu sjednicu izvrši korekcije u skladu s primjedbama koje su iznesene tijekom javnih konsultacija i izjašnjenja nadležnih odbora entitetskih parlamenta. Nakon što iz UNO budu dostavili tekst Nacrta zakona o PDV-u, o njemu će se izjasniti UO i bit će upućen u dalju proceduru usvajanja", rekla je Nataša Krsman, šef Odsjeka za protokol, informiranje i prevođenje u Ministarstvu financija i trezora BiH.

U suštini, UNO tek treba UO UNO da dostavi Nacrt zakona o PDV-u s usporednim prikazom šta je sve od primjedaba u njega ugrađeno, a tek nakon toga o njemu će se izjasniti Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje.

Ukoliko UO UNO da zeleno svjetlo na takav nacrt, tek onda se on šalje u proceduru pred Vijećem ministara BiH, a iz Vijeća ministara BiH dalje prema parlamentu BiH. Ako se uzme u obzir da će i Vijeće ministara BiH u slučaju da mu se proslijedi Nacrt zakona o PDV-u trebati da obavi određene konsultacije, male su šanse da procedura usvajanja tog zakona bude završena u ovoj godini.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH jučer nismo uspjeli saznati kada će po zaključku UO UNO dostaviti Nacrt zakona o PDV-u na usvajanje.

U samom novom zakonu, kako su ranije "Nezavisne" pisale, neće biti velikih izmjena u odnosu na postojeći Zakon o PDV-u, koji je u primjeni od 1. siječnja 2006. godine. U BiH će i dalje biti jedinstvena stopa PDV-a, koja će iznositi 17 posto, s tim da će se povećati prag ulaska u PDV sustav s 50.000 na 75.000 KM, a bit će ukinute i posebne šeme u građevinarstvu te uveden prijenos obveza u skladu s propisima EU za izvršen promet.

"Nacrt zakona o PDV-u rađen je u okviru projekta s europskim stručnjacima. Tada, odnosno te 2018. godine, sadržavao je sve one direktive koje su važile u EU, međutim od tada su prošle tri godine i veliki dio toga se promijenio tako da će već urađeni nacrt morati da pretrpi velike korekcije ukoliko želimo ići u korak s europskim standardima", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Vijeću ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close