Porez

Novi zakon nema sluha: PDV će se i dalje plaćati po izdanoj fakturi

Gospodarstvo / Novac | 06. 09. 2017. u 07:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje BiH spremila je potpuno novi prijedlog zakona o PDV-u, a kako stvari zasad stoje, većina onog što su gospodarstvenici zagovarali neće biti uvrštena u njega, pišu Nezavisne novine.

U radnom materijalu, naime, nema izmjene rokova za plaćanje poreza, PDV će se i dalje plaćati po izdanoj, a ne po naplaćenoj fakturi, dok će, s druge strane, prag za ulazak u PDV sustav najvjerojatnije biti povećan sa 50.000 maraka na veći iznos.

"Nismo predlagali bilo kakve izmjene rokova u plaćanju obaveza po osnovu PDV-a, niti smo mijenjali stopu. Kad je u pitanju često spominjana mogućnost da se PDV plaća samo po osnovu naplaćenih faktura, moramo istaknuti da je takva mogućnost data zemljama članicama EU, ali nije obvezna. Iz tog razloga postoje neke zemlje koje su takav sustav uveden, ali isključivo za mala i srednja poduzeća'', rekli su za Nezavisne novine iz Uprave za neizravno oporezivanje.

Kažu kako je važno naglasiti da isti ti obveznici koji imaju mogućnost da PDV plate samo na one fakture koje su naplatili, isto tako odbitak ulaznog PDV-a imaju samo na one fakture koje su oni platili svojim dobavljačima.

No, u UNO BiH nisu objasnili zašto ideja o pomjeraju roka za plaćanje PDV-a nije prihvatljiva. Dodaju kako je jedna od stvari koju će svakako predložiti povećanje praga za registraciju u sustav PDV-a, sa sadašnjih 50.000 na 75.000 ili 100.000 KM.

"Na ovaj način bi u sustavu PDV-a bili obveznici koji zaista i ostvaruju ovakav promet, te koji posluju u pravom smislu te riječi, što znači da iskazuju obvezu za uplatu PDV-a, a riješili bi se tzv. PDV parazita, koji u ovom trenutku ne ostvaruju traženi oporezivi promet i više vuku novca iz sustava, nego što doprinose prikupljanju prihoda", smatraju u UNO BiH.

Ipak, kako kažu, o svemu će odlučiti vladajuće strukture u Upravnom odboru UNO, Vijeću ministara BiH i parlamentu.

Neće se mijenjati ni stopa PDV-a, jer kako kažu u UNO BiH, trenutno imamo sustav za koji se kao najefikasniji zalažu međunarodne financijske institucije. Kažu kako bi izmijenjena stopa značila i novo opterećenje za porezne obveznike, koji bi morali mijenjati i softverska rješenja koja prate njihov rad. Isto tako, tvrde da nikad nitko u BiH nije uradio dovoljno dobru i kvalitetnu analizu koja bi pokazala kako i za koliko će uvođenje niže stope biti od koristi građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close