Dodatna milijarda

Donijet novi paket pomoći u Sloveniji

Novim paketom pomoći za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 od oko milijardu eura i koji odmah stupa na snagu
Gospodarstvo / Novac | 30. 05. 2020. u 09:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski parlament donio je novi paket državne pomoći zbog krize izazvane  koronavirusom po kojem će radnicima i u lipnju dobiti subvencionirane plaće, a ozakonjena je dodjelu "vaučera", turističkih bonova.

Zakonski paket, treći takav interventni zakon od početka koronakrize, parlament je prihvatio kasno sinoć, dok su u Ljubljani u večernjim satima trajali šesti po redu "biciklistički" prosvjedi protiv vlade Janeza Janše koji se održavaju petkom u večernjim satima. Na njima je  po procjeni policije sudjelovalo više od tri tisuće ljudi, a organizatori navode da ih je bilo znatno više.

Novim zakonskim paketom pomoći, zaposleni u poduzećima koje je pogodila kriza i kod kuće su "na čekanju" i dalje će kao i prethodna dva mjeseca dobivati subvencionirano plaću do 80 posto njezina iznosa, ali samo još u lipnju, a ne još iduća tri mjeseca, kako je predlagala oporba.

Osim toga, uvedena je i nova mjera subvencioniranja skraćenog radnog vremena koja će se moći koristiti sve do kraja godine, piše Hina.

Cilj ovih mjera je da se u najvećoj mjeri sačuvaju radna mjesta, posebno u djelatnostima koje je koronakriza najviše pogodila, a među kojima su turizam, ugostiteljstvo, te "cluster" poduzeća vezana za autoindustriju.

Novim paketom pomoći  za prevladavanje posljedica epidemije Covida-19 od oko milijardu eura i koji odmah stupa na snagu,  predviđeno je preko 360 milijuna eura za izdavanje besplatnih "turističkih bonova".

Te vaučere dobit će svi stanovnici, punoljetni bon u vrijednosti 200 eura, a maloljetni od 50 eura. Moći će ih iskoristiti do kraja godine za noćenje u jednom od domaćih turističkih kapaciteta.

Cilj te mjere je pomoći domaćem turizmu da "preživi" sezonu u kojoj će prema očekivanjima biti znatno manje stranih turista koji u normalnim godinama ostvare dvije trećine ukupnih noćenja.

Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek kazao je da će slovenskom turizmu za oporavak od sadašnjeg kriznog stanja trebati pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close