Maloprodajne cijene

Nove cijene duhana i cigareta u 2019. godini

Ovo su nove cijene cigareta od 1. siječnja 2019.
Gospodarstvo / Novac | 01. 01. 2019. u 10:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 S prvim danom Nove godine poskupljuju cigarete i duhan.

Podsjetimo, u skladu s Odlukom Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine  na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, koju je ranije usvojio Upravni odbor UNO, svi veliki proizvođači i distributeri cigareta morali su do 30.11.2018. godine dostaviti nove kalkulacije maloprodajnih cijena cigareta i duhana za pušenje koji stupaju na snagu od danas.

Podsjećamo, u sladu sa Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, po kutiji cigareta će se u 2019. godini plaćati proporcionalna  trošarina u visini 42% maloprodajne cijene i specifična trošarina u iznosu od 1,65 KM po kutiji.

Po kilogramu duhana za pušenje u 2019. godini plaćat će se akciza u iznosu od 114,40 KM.

Nove cijene su nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na duhan i cigarete u Europskoj uniji.


Osim cigareta i duhana za pušenje, porezni obveznici su dužni popisati i količine (zalihu) trošarinskih markica za označavanje cigareta i duhana za pušenje, koje su preuzete u UNO, a nisu iskorištene za obilježavanje ovih trošarinskih proizvoda do kraja 2018. godine, obračunati razliku trošarine za uplatu, te i ove popisne liste dostaviti u UNO do 7. siječnja.

Do 17. siječnja 2019. godine mora se izvršiti i uplata razlike trošarine na popisane zalihe.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarine, u skladu sa odlukom, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, upozorili su iz UNO BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close