Porezi

Novaliću nije drago zbog tužbe protiv Srpske

Novalić je istaknuo kako je suradnja s prošlim sazivom Vlade Srpske koju je vodila Željka Cvijanović bila vrlo kvalitetna.
Gospodarstvo / Novac | 30. 10. 2019. u 09:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer FBiH Fadil Novalić rekao je kako mu nije drago što je njegova vlada izabrala put kontra-tužbe protiv Republike Srpske zbog nesuglasica u vezi s raspodjelom prihoda od PDV-a, ali da se nada da će problem biti riješen izvansudskim poravnanjem.

"Cijenim premijera Radovana Viškovića kao razumnog i pragmatičnog političara i nadam se da ćemo bez sudskih procesa riješiti nastale probleme sa poravnanjem", rekao je Novalić za Glas Srpske.

Istaknuo je kako je suradnja s prošlim sazivom Vlade Srpske koju je vodila Željka Cvijanović bila vrlo kvalitetna, prenosi Srna.

"Suradnja s vladom premijera Viškovića je dobra za početak, pred nama je mnogo posla", naveo je Novalić.

Komentirajući činjenicu da je u Srpskoj vlast formirana odmah poslije izbora, dok nema nikakvih naznaka da će to biti učinjeno na federalnoj i državnoj razini, Novalić je rekao da neformiranje vlasti na bilo kojoj razini jeste kočnica za brži napredak, ali da njegova vlada, usprkos tome, radi u punom kapacitetu.

"Nadam se da će se političke organizacije dogovoriti i formirati vlast", dodao je Novalić.

Naime, Federacija BiH je u ponedjeljak, 28. listopada podnijela Sudu BiH protutužbeni zahtjev u kome se traži da Republika Srpska isplati novčani iznos zbog neusvajanja prijedloga odluke o obračunu drugog privremenog poravnanja od neizravnih poreza za 2012. i 2016. godinu.

Ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da kontra-tužba FBiH u procesu koji se odnosi na raspodjelu prihoda od neizravnih poreza nema nikakvog smisla i da će to izazvati velike probleme, ne samo za proračun Srpske, nego i u BiH.

"Kontra-tužba FBiH može izazvati da mi jednostavno ne možemo prihvatiti taj sustav PDV-a i takvu raspodjelu", rekla je Vidović.

Kopirati
Drag cursor here to close