U javnom sektoru

Novalić: Svima treba smanjiti plaće

''Ako on misli da, i kada stanu s radom privatne firme, da će i dalje Federacija imati skoro 5 milijardi proračuna, on pokazuje elementarno neznanje, koje je pomiješano s populizmom vrlo opasno. Pare u proračun ne padaju s Marsa''
Gospodarstvo / Novac | 23. 03. 2020. u 14:18 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić odgovorio je predsjedniku sindikata državnih službenika Samiru Kurtoviću, u vezi sa mjerom smanjenja plaća u javnom sektoru.

''Naravno da smatram da svima treba smanjiti plaće. Ako treba početi od najviših dužnosnika, nemam problem s time. Neke odluke treba donijeti Parlament, neke Vlada. Plaće treba smanjiti - počevši od mene. Ako obična obitelj može živjeti s prosječnom plaćom, zašto ne bismo mi mogli podnijeti radikalne rezove.Također, mislim da treba početi i od gospodina Kurtovića koji kao predsjednik sindikata ima plaću u visini ministra. Njegova osnovna plaća je 2.858 KM + minuli rad + topli obrok, prijevoz, itd. Dakle, Kurtović treba da bude među prvima, kojima treba smanjiti plaće'' - ističe Novalić.

Premijer dodaje da "ako gospodin Kurtović misli da javni sektor može proći bez smanjenja plaća, on je u dubokim ali i opasnim iluzijama.

''Ako on misli da, i kada stanu s radom privatne firme, da će i dalje Federacija imati skoro 5 milijardi proračuna, on pokazuje elementarno neznanje, koje je pomiješano s populizmom vrlo opasno. Pare u proračun ne padaju s Marsa. Već ih uplaćuje privatni sektor, realni sektor kroz poreze. Ako stane privatni sektor, stat ce i uplata i poreza. A bez poreza nema novca ni u proračunu. I u tom slučaju, nećemo više govoriti o smanjenju plaća, već o tome da neće biti nikakvih plaća u javnom sektoru, bez privatnog sektora. Zato javni sektor mora priskočiti odmah u pomoć privatnom sektoru, radnicima. Moramo jednu stvar dobro razumjeti. Tko god bude imao ikakav posao u idućem periodu, treba da neki način pomogne sve one koji će, ne svojom voljom, ostati bez posla. Moramo na sve načine pomoći proizvodnim firmama i njihovim radnicima, jer bez njih nema ni proračuna, ni javnog sektora ni države'' - zaključio je u svojoj reakciji premijer Fadil Novalić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close