A gdje su dugovanja?

Novalić s ponosom: Državne firme važan faktor u razvoju ekonomije

''Ova poduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH'', rekao je Novalić.
Gospodarstvo / Novac | 22. 02. 2018. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru aktivnosti na poboljšanju korporativnog upravljanja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala Federacije BiH organizirane su tematske radionice s gospodarskim društvima, resornim ministarstvima i drugim interesnim stranama, kao što su nevladine organizacije, poslovne asocijacije i međunarodne institucije.

Kako je priopćeno iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, federalni premijer Fadil Novalić posjetio je radionicu na kojoj se razgovaralo o inovacijama i razvoju tehnologije i naglasio da gospodarska društva u kojima Federacija BiH ima vlasništvo imaju čak trećinu ukupnog kapitala svih gospodarskih društava u Federaciji, te su stoga veoma važan faktor u razvoju ekonomije.

''Ova poduzeća moraju pratiti nove tehnologije i biti pokretač razvoja lanca vrijednosti i snabdijevanja na inovativan način, kako bi bili stavljeni u funkciju razvoja FBiH'', rekao je Novalić.

Federalni premijer je razgovarao i s mladim poduzetnicima koji djeluju u okviru inovacijskog i poduzetničkog centra Networks, koji radi na jačanju "start-up" i "coworking" zajednice u BiH.

Te radionice su bile prilika za sumiranje rezultata aktivnosti koje Vlada FBiH od 2015. poduzima na poboljšanju učinka privrednih društava u kojima je vlasnik, kao i za prezentiranje poslovnih planova i izazova privrednih društava u sljedećem razdoblju.

Naglašeno je da su značajno poboljšani poslovni rezultati, posebno tijekom 2016., i da se očekuju dodatni pozitivni efekti i u prošloj godini. Između ostalog, za razliku od 2015., kad su ukupni gubici ovih gospodarskih društava iznosili gotovo 150 milijuna KM, već u 2016. je zabilježen pozitivan rezultat od više od 50 milijuna KM.

Radionice predstavljaju nastavak ranije započetih aktivnosti i kvalitetnu platformu za diskusiju i razmjenu mišljenja, te zajedničko definiranje pravaca daljnjih aktivnosti i usvajanja novih znanja, navedeno je u priopćenju federalne vlade.

Inače, već godinama su tvrtke s državnim udjelom u vlasništvu najveći dužnici za poreze i doprinose.

Kopirati
Drag cursor here to close