2.653.843.356 KM

Novalić obrazložio zastupnicima Prijedlog proračuna FBiH za 2019. godinu

"To se vidi po plaćama kojoj je bilo 6.764, a proračunom je bilo planirano 7.290 zaposlenika", istaknuo je Novalić ukazujući na najznačajnije stavke o proračunu Federacije BiH za 2019. godinu, koji je predložen u iznosu od 2.653.843.356 KM.
Gospodarstvo / Novac | 09. 01. 2019. u 17:19 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić obrazložio je zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj izvanrednoj sjednici Prijedlog ovogodišnjeg proračuna navodeći da Vlada nastavlja s restriktivnom politikom.

"To se vidi po plaćama kojoj je bilo 6.764, a proračunom je bilo planirano 7.290 zaposlenika", istaknuo je Novalić ukazujući na najznačajnije stavke o proračunu Federacije BiH za 2019. godinu, koji je predložen u iznosu od 2.653.843.356 KM.

To je za 335,8 milijuna KM ili 11 posto manje u odnosu na prošlogodišnji proračun FBiH.

Govoreći o povećanim iznosima sredstava rekao je da se u okviru kapitalnih transfera javnim poduzećima najznačajnija povećanja sredstava odnose na unapređenje avio prometa Federacije BiH – JP “Aerodrom Mostar“ gdje je povećanje u odnosu na prethodnu godinu jedan milijun KM, unapređenje avio prometa Federacije JP „Aerodrom Tuzla“ povećanje sredstava u iznosu od jedan milijun KM i unapređenje avio prometa Federacije JP „Aerodrom Sarajevo“ za jedan milijun KM i kapitalni transfer javnim poduzećima – za sufinanciranje izgradnje željezničke infrastrukture u iznosu 13 milijuna KM.

U cilju poboljšanja položaja mlađih kategorija stanovništva i prepoznajući potrebu za rješavanjem njihovih osnovnih egzistencijalnih pitanja Novalić kaže da su planirana sredstva u iznosu od 15 milijuna KM kao subordinirani dug prema Union banci, koja će biti usmjerena za rješavanje stambenog pitanja navedene kategorije stanovništva.

Također, 10 milijuna KM predviđeno je na razdjelu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije u svrhu uvezivanja staža za uposlene, od čega se devet milijuna KM odnosi na poduzeća u vlasništvu Federacije BiH, a jedan milijun KM se odnosi na uvezivanje staža za uposlenike privatnih poduzeća.

U okviru kategorije tekućih rashoda najznačajnije povećanje se odnosi na tekuće transfere i druge tekuće rashode.

"Planirano povećanje tekućih transfera u 2019. godini odnosi se prvenstveno na povećanje transfera za MIO/PIO za 30,2 milijuna KM u odnosu na Proračun za 2018. godinu, uslijed povećanog izdvajanja po osnovu člana 129. Zakona o MIO/PIO3 i Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju braniteja obrambeno-oslobodilačkog rata, te povećanje transfera za Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH u iznosu od 2,5 milijuna KM koje se odnosi na financiranje programa Fonda solidarnosti (nabavka citostatika za liječenje melanoma i nabavka tuberkulostatika) - naveo je premijer Novalić.

Bruto plaće i naknade po osnovu redovnog rada planirane su na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije Bosne i Hercegovine za 7.294 zaposlenika uz primjenu osnovice za obračun plaća od 330,00 KM, koja će se primjenjivati od mjeseca u kojem proračun Federacije BiH za 2019. godinu stupi na snagu.

Ukupno planirana sredstva na ovoj poziciji iznose 204,7 milijuna KM, što predstavlja povećanje u odnosu na iznos iz proračuna Federacije BiH za 2018. godinu od 14,4 milijuna KM ili 8 posto.

"Razlog povećanja je usklađivanje osnovice za obračun plaće sa 315,00 KM na 330,00 KM, kao i ispunjenje zakonske obaveze isplate plaća i naknada dužnosnicima (zastupnici, ministri, savjetnici) šest mjeseci nakon prestanka njihovog mandata ako nemaju zasnovan radni odnos", pojasnio je Novalić.

Na prihodovnoj strani proračuna fokus će biti na stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja kroz smanjenje cijene rada, rasterećenje privrede kroz restrukturiranje poreznog sustava, smanjenje poreznog duga, te povećanje discipline poreznih obveznika što će se u konačnici, dodao je Novalić, odraziti i na povećanje naplate indirektnih i direktnih poreza.

Kopirati
Drag cursor here to close