Raspodjela prihoda

Novalić i 'oštećena' Fedracija: Nikada Bošnjaci nisu odlučivali

''Upravljanje financijama je ključna poluga ekonomskog razvoja i svih pozitivnih procesa u društvu ali isto tako može biti i kočnica tim istim procesima. Nikada Bošnjaci nisu obavljali funkcije ministara financija''
Gospodarstvo / Novac | 11. 09. 2018. u 10:20 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, koju je Upravni odbor uprave za neizravno oporezivanje donio u srpnju ove godine Federacija BiH oštećena je za 32 milijuna KM na godišnjem nivou i to samo od cestarina'', ističe federalni premijer Fadil Novalić. 

Napominje da je Vlada FBiH, zbog, kako kaže, štetnosti ove Odluke po Federaciju BiH, na njegov prijedlog donijela zaključke kojima se od Uprave za neizravno oporezivanje traži da se Vladi dostave izvještaji o uplaćenim i raspoređenim prihodima, kao i analiza do sada uplaćenih i raspoređenih sredstava od putarina. 

''Na osnovu ovih pokazatelja Vlada će dobiti informaciju o odnosima uplaćenih i raspoređenih prihoda i ostvarenoj krajnjoj potrošnji, jer je UO prekršio dva zakona i to Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o sistemu neizravnog oporezivanja u BiH'', rekao je Novalić. 

Naglašava da su ova dva zakona decidno propisala da Upravni odbor donosi metodologiju po kojoj bi se trebali raspodijeliti prihodi od cestarine za autoceste i druge ceste, a nikako odluke o takozvanim privremenim raspodjelama. 

Upravni odbor, kršeći ova dva zakona donosi odluku o privremenoj raspodjeli - naveo je Novalić i dodao da su za donošenje odluka UO UNO potrebni glasovi  državnog i oba entitetska ministra finansija i barem jednog eksperta. 

''Za ovu odluku su glasali svi ministri financija, iz Vijeća ministara BiH, Vlade RS i Vlade FBiH, kao i ekspert u ime Vlade RS što je bilo dovoljno za njeno usvajanje'', ističe Novalić. 

Novalić je potcrtao da se princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda nikada nije primjenjivao na pozicije ministara financija u Bosni i Hercegovini. 

''Upravljanje financijama je ključna poluga ekonomskog razvoja i svih pozitivnih procesa u društvu ali isto tako može biti i kočnica tim istim procesima. Nikada Bošnjaci nisu obavljali funkcije ministara financija niti na državnom ni na entitetskim razinama vlasti, odnosno nisu imali značajan utjecaj niti pravo veta kod raspodjele prihoda od PDV-a, carina, trošarina i cestarina, što je više od 7 milijardi maraka godišnje'', naglasio je Novalić.


Kopirati
Drag cursor here to close