Na crno

Nitko nema podatke o broju stanova za iznajmljivanje

Kazne za nepodnošenje prijava Poreznoj upravi Federacije su od 3 stotine do 3 tisuće maraka. Inspektori djeluju tek po anonimnim prijavama, i to uglavnom podstanara nakon što isele iz stana koji su koristili.
Gospodarstvo / Novac | 11. 02. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nesređeno stanje na tržištu nekretnina dovelo je do toga da svake godine stanodavci oštete proračunsku blagajnu za više milijuna maraka, objavila je Federalna televizija navodeći kako točne procjene koliko je onih koji ne plaćaju porez niti jedna institucija u Federaciji nema. Baš kao što nema niti mehanizma kojim bi ovaj problem bio riješen.

Federalna televizija navodi kako su cijene iznajmljivanja su od 50 do 400 maraka te da su sve popularniji i stanovi na jedan dan koji se izdaju bez mnogo pitanja.

''Naglasi se zakonska obaveza plaćanja poreza zakupodavcima. Međutim, opet to ostaje zakupodavcima, na njihovoj dobroj volji, hoće li oni to prijaviti ili ne, tako da ne postoji neka jedinstvena baza da znamo koliko se iznajmljuje stanova'', ističe Naida Ćerimagić, predsjednica Udruženja učesnika u prometu nekretninama.

U Federaciji BiH nijedna institucija nema podatke o točnom broju stanova za iznajmljivanje, niti koliko novca se po ovoj osnovi duguje državi.

''Neslužbene informacije procjene govore da je riječ o desetinama milijuna maraka. Posebno je to vidljivo u jeku turističke sezone. Mehanizma za naplatu dugovanja nema. Ali zato ima prebacivanja odgovornosti'', navodi FTV.

Kako navode iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH, nemaju evidenciju o plaćanju, odnosno neplaćanju poreza na promet nekretninama, jer je to evidencija koju vodi ili Porezna uprava ili općine, budući da je to u njihovoj nadležnosti.


''Porezna uprava nema podatke o broju stanova koji se nelegalno iznajmljuju pod zakup, pa prema tome, ne može ni govoriti o eventualnoj visini evazije poreza po ovoj osnovi'', naglašava Adisa Hamzić, glasnogovornica Porezne uprave FBiH.

Dok država miruje, stanje na tržištu nekretnina postaje sve gore. Naša zemlja je među rijetkim koja nema zakon o posredovanju nekretninama koji bi regulirao koje su agencije ovlaštene za ovo pitanje. Do tada, oslanjamo se na savjest građana i njihov izbor agenata.

''Pojavljuju se, javno se oglašavaju i predstavljaju kao agencije za nekretnine, a ustvari to nisu. Imamo čak i onih koji formalno imaju registrirane firme, a ni oni ne plaćaju taj porez'', tvrdi Ćerimagić.

Kazne za nepodnošenje prijava Poreznoj upravi Federacije su od 3 stotine do 3 tisuće maraka. Inspektori djeluju tek po anonimnim prijavama, i to uglavnom podstanara nakon što isele iz stana koji su koristili.

''Događalo se da su mnogi građani negodovali i da su spriječili kontrolu zbog povrede prava na privatnost, odnosno tražili su sudski nalog, bez kojeg inspektor ne može izvršiti kontrolu stambenog prostora, jer inspekcijski nadzor privatnih kuća, stanova, zgrada podrazumijeva ulazak u privatni prostor i narušavanje privatnosti'', objašnjava Hamzić.

Kopirati
Drag cursor here to close