Bevanda

Nitko ne može reći kakve će biti posljedice

Vijeće ministara je donijelo odluku o raspodjeli tih sredstava u omjeru 61,5 posto za FBiH i svih deset kantona, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko distrikt.
Gospodarstvo / Novac | 08. 07. 2020. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda izrazio zadovoljstvo da je okončano sve oko povlačenja 330 milijuna eura Međunarodnog monetarnog fonda za saniranje posljedica epidemije virusa korona.

"Svjedoci smo činjenice da će epidemija virusa korone imati pogubne posljedice na zdravlje i živote ljudi, kao i ogroman utjecaj na gospodarstvo i ekonomiju. Jednostavno nitko sa stopostotnom sigurnošću ne može reći kakve će biti posljedice", rekao je Bevanda na sjednici Doma naroda odgovarajući na pitanje Zlatka Miletića o utrošku sredstava pomoći koje je BiH prihvatila od MMF-a.

Rekao je kako sa zadovoljstvom može reći da je sve okončano u vezi s povlačenjem tih sredstava s kamatom od 1,05 posto i grejs periodom od 39 mjeseci, naglasivši da koliko god da je teška ekonomska situacija ona će biti teža.

"Vijeće ministara je, također, donijelo odluku o raspodjeli tih sredstava u omjeru 61,5 posto za FBiH i svih deset kantona, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Brčko distrikt. Uradili smo ono što je u ingerenciji Vijeća ministara", rekao je Bevanda.

Rekao je da je za dalju raspodjelu po kantonima u FBiH i općinama u oba entiteta, vlade Republike Srpske i FBiH donose odluke po kriterijima i vlastitim prioritetima.

"Vaše pitanje smo uputili ministarstvima financija Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta. Što se tiče makroekonomske pomoći Europske unije mogu vam dati informaciju da su pregovori o tome u toku. Ministarstvo financija i trezora u tome ima koordinirajuću ulogu", dodao je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close