8. sjednica

Ništa od nižeg PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana

Na 8. sjednici Komisija nije podržala delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića
Gospodarstvo / Novac | 07. 07. 2020. u 13:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neće biti uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i na uvođenja poreza na luksuzne proizvode, odlučila je danas Komisija za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Naime, na 8. sjednici Komisija nije podržala delegatsku inicijativu Denisa Bećirovića koja glasi: ''Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda PSBiH, pokrene konkretne aktivnosti s ciljem uvođenja niže stope PDV-a za proizvode esencijalne potrošnje građana, kao i na uvođenju poreza na luksuzne proizvode“.

Komisija je dalje podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač  Vijeće ministara BiH.
Usvojeni su Godišnji izvještaji Središnje banke BiH za 2019. godinu.

Usvojen je i Izvještaj o aktivnostima Uredima za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.
Komisija je usvojila Financijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH za period 1. 1 - 31. 3. 2020. godine.
Komisija je razmotrila Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje troškovima prijevoza u institucijama BiH“. Izjašnjavanje o ovom Izvještaju odgođeno je za narednu sjednicu Komisije.

Rasprava o Zbirnom mišljenju o financijskoj reviziji institucija BiH za 2018. godinu, s prijedlogom zaključaka i prilozima 1 i 2 koji čine cjelinu sa Zbirnim mišljenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close