Naknade, takse, elaborati i dozvole

BH gospodarstvo u okovima poreza: Milijuni maraka za razne naknade

Ekonomski analitičari kažu da je ovoliki broj parafiskalnih nameta posljedica složenog političkog sustava, više razina vlasti koje imaju diskreciono pravo da uvode nove parafiskalne namete
Gospodarstvo / Novac | 30. 08. 2019. u 08:11 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini je registrirano više od tri tisuće parafiskalnih nameta na svim razinama vlasti. Gospodarstvenici i poljoprivrednici, posebno u Federaciji Bosne i Hercegovine kažu da za općine, kantone i entitete izdvajaju milijune maraka u vidu raznih naknada, taksi, elaborata i dozvola. Za gospodarstvenike mnogi od njih su apsurdni, poput onih za vodu iz vlastitih bunara.

Za svako pile, koje uzgoje na farmi, izdvoje 30 feninga raznih parafiskalnih nameta. Poljoprivrednici u Federaciji BiH, koji koriste svoju vodu iz bunara ili potoka, plaćaju istu vodnu naknadu kao i velike firme koje su vodu komercijalizirale.

Ekonomski analitičari kažu da je ovoliki broj parafiskalnih nameta posljedica složenog političkog sustava, više razina vlasti koje imaju diskreciono pravo da uvode nove parafiskalne namete. Rasterećenje treba početi s najniže razine, općina, prenosi BHRT.

Video: U BiH registrovano više od 3 hiljade parafiskalnih nameta
Kopirati
Drag cursor here to close