Kriptovalute

Nezakoniti novac u BiH sve više se transferira preko Bitcoina

Jedan od korištenih modusa korištenja Bitcoina u BiH je taj da se uporabom računalnih programa vrši blokiranje transakcijskih računa pravnih osoba.
Gospodarstvo / Novac | 01. 11. 2017. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svatko, i njegova prababa, sad želi uskočiti u taj vlak. Ne kažem da je ideja kriptovaluta loša sama po sebi. Ali u to će se umiješati ljudi koji će jednostavno iskvariti ideju kako bi prevarom zaradili'', riječi su koje suizišle iz usta Jordana Belforta.

Ako vam ime ništa ne znači, on je pravi “Vuk s Wall Streeta” o kojemu je Scorsese s Di Caprijom snimio jedan od najluđih filmova svih vremena, i to istinit, o pohlepi i trgovanju na Wall Streetu.

Kriptovalute su u posljednje vrijeme izuzetno popularne i u BiH, a oni koji žele iskvariti njihovu ideju, što Belfort govori, su kriminalci. O tome je pisalo izvješće i Ministarstvo sigurnosti BiH, prenosi Večernji list.

''Cyber kriminal je jedna od nezakonitih aktivnosti koja postupno postaje izražena i na teritoriju BiH. Sve ubrzanija informatizacija i nove tehnologije omogućavaju lakše poduzimanje aktivnosti poput krađe identiteta, obaranja servera pravnih osoba i slično, a sve u cilju neovlaštenog oduzimanja novca položenog na bankovnim računima ili pak odvijanja sumnjivih financijskih transakcija. Podaci OSA-e ukazuju da pripadnici kriminalnog miljea s područja BiH sve više novca stečenog protuzakonito transferiraju preko virtualnog transakcijskog sustava Bitcoin'', stoji u posljednjem izvješću o stanju sigurnosti u BiH.

Jasno je stoga da se bitcoini i u BiH koriste za zlouporabu.

''Bitcoin je ujedno naziv kriptovalute koja se koristi u ovim transakcijama. Transakcije između koristika su izravne, bez registriranih posrednika banaka, a iste se evidentiraju samo u online registru zvanom ‘blokchain’. Jedan od korištenih modusa korištenja Bitcoina u BiH je taj da se uporabom računalnih programa vrši blokiranje transakcijskih računa pravnih osoba, a potom se za odblokiranje istih traži novčana uplata transferirana preko sustava Bitcoin.  Slični oblici iznude nisu nepoznanica u zemljama EU i šire'', ističu u Ministarstvu sigurnosti i pišu kako EU ima u planu oformiti operativnu skupinu koja bi pratila razvoj tehnologije u oblasti trgovine kriptovalutama i koja bi podnosila prijedloge za regulative iz ovih oblasti.

Cilj je platformu za razmjenu virtualnih valuta staviti pod već postojeće direktive protiv pranja novca - istaknuto je u dokumentu.

Kopirati
Drag cursor here to close