Naše more

Neum cijele sezone popunjen do posljednjeg mjesta: Dnevno više od 30.000 turista

Gospodarstvo / Novac | 31. 08. 2017. u 12:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako brojni državljani BiH često zaobilaze Neum kada idu na ljetovanje, zahvaljujući tisućama turista iz drugih dijelova Europe i svijeta bh. gradić na moru prepun je života tijekom ljetnih mjeseci. Pune plaže, hoteli i kafići svjedoče još jednoj uspješnoj sezoni, ali i potrebi za ulaganjem u ovaj grad radi očuvanja i razvoja morskog turizma, piše Klix.ba.

Načelnik Općine Neum Živko Matuško ističe kako je zadovoljan ovogodišnjom turističkom sezonom. Kako kaže, Neum je i danas prepun turista, a vjeruje da će tako biti do polovine rujna.

"Neum je zaista ovog ljeta bio popunjen do posljednjeg mjesta, kako na kopnu, na plažama, tako i u moru. Broj turista je dnevno prelazio više od 30.000. Posebno nam je drago što smo imali dobru predsezonu, a kako vidim, bit će dobra i postsezona. Veoma smo zadovoljni", kazao je Matuško za Klix.

Najveći broj turista koji posjećuju Neum je iz europskih zemalja kao što su Francuska, Italija, Njemačka, Češka, Poljska i Austrija, ali ove godine su plaže bh. mora itekako punili i posjetitelji iz zemalja dalekog istoka, poput Južne Koreje i Malezije.

Matuško dalje naglašava kako se Neum može pohvaliti i kao miran grad s obzirom na to da tijekom ljeta nisu zabilježeni gotovo nikakvi incidenti.

"Što se tiče sigurnosti, mislim da je Neum vodeći, kako u BiH, tako i duž obale Jadanskog mora. Sve je prošlo u najboljem redu", istaknuo je načelnik Neuma.

Kada je u pitanju broj ostvarenih noćenja i posjeta Neumu ove godine Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNŽ kaže kako imaju pokazatelje u statistici, podatke o prijavljenim gostima te podatke za uplaćene boravišne takse.

"Stvarne podatke o broju noćenja ustvari nitko nema", rekao je Krešić. On je dodao i da je zadovoljan sezonom koja je, kako je zaključio u razgovoru s hotelijerima, vjerojatno bolja od prošle.

Proteklih godina Neum postaje sve atraktivnija destinacija brojnim Europljanima, pa su tako i cijene smještaja, hrane i pića u restoranima i kafićima u ovom gradu porasle. Iako mještani uspijevaju više napuniti džepove stranim valutama, Bosanci i Hercegovci koji su godinama mogli priuštiti jedino ljetovanje u Neumu, teško se suočavaju s visokim cijenama.

Međutim, Neum ima i jeftinije i skuplje ponude. Cijena smještaja u dvokrevetnom apartmanu s balkonom i pogledom na more iznosi od 100 KM do 150 KM za noć. U hotelima je dosta skuplje, ali jeftiniji smještaj od 20 do 30 KM za noć može se naći nekoliko kilometara od plaže, odnosno iznad magistralnog puta.

"Nadamo se da će usvojiti Zakon o boravišnoj taksi u FBiH. Usprkos tome, mi opet uspijevamo imati uspješnu sezonu. Krajem ljeta ćemo analizirati što trebamo popraviti kako bismo u iduću sezonu ušli još spremniji s proširenim plažama, uređenijim parkovima i šetnicama...", zaključio je Matuško.

Neum će se i ove godine moći pohvaliti uspješnom turističkom sezonom. Međutim, najveći problem za razvoj turizma i uređenje grada i dalje predstavlja "koziji put" preko Svitave koji ne omogućava normalno prometovanje do bh. izlaza na more.

Mještani i turisti nadaju se kako će vlasti narednih godina poduzeti nešto na izgradnji brze magistrale koja bi vodila od Neuma preko Stoca do Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close