Od 4 milijuna KM

Neuknjižena naslijeđena imovina hercegovačkog Zavoda

U poslovnim knjigama Službe vodi se da je sarajevski prostor kupljen 1999. godine
Gospodarstvo / Novac | 13. 08. 2019. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Zaposlenik

Služba za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) posjeduje poslovni prostor u Sarajevu vrijedan četiri milijuna maraka, no isti ne želi uknjižiti, objavili su revizori.

U poslovnim knjigama Službe vodi se da je sarajevski prostor kupljen 1999. godine, čija je kupoprodajna vrijednost bila 501.280 DM (568.910 KM), koji nije uknjižen u vlasništvo Službe, a nije ni u funkciji.

Poslovni prostor u Sarajevu, sadašnje vrijednosti je 4.038.795 KM, nabavljen je za 4.837.177 KM te je vršena ispravka vrijednosti za 789.382 KM, stoji u revizorskom izvještaju.

U istom izvještaju navode da poslovni prostor nije u uporabnom stanju.

''Poslovni prostor je kupljen u cilju otvaranja centra za dodatnu obuku nezaposlenih osoba radi njihovog bržeg zapošljavanja. Prema izjavama odgovorne osobe, navedeni prostor u Sarajevu nije u upotrebnom stanju. Iako je ugovorom regulirano vlasništvo Službe 1/1, poslovni prostor Služba nikad nije uknjižila'', stoji dokumentu.

Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da se u poslovnim knjigama Službe u okviru građevina, osim u Sarajevu, nalaze poslovne zgrade: Središnje službe u Mostaru u kojoj se nalazi podružnica Mostar Odjeljenje 1, zgrada Podružnica Mostar Odjeljenje 2, Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic, Neum, Prozor–Rama, Stolac i Ravno.

Od navedenih poslovnih zgrada, navode, samo za dvije poslovne zgrade, u Neumu i Čapljini, Služba ima uknjiženo pravo korištenja 1/1 kroz zemljišnoknjižne izvatke. Služba je, također, za poslovnu zgradu Podružnica Mostar Odjeljenje 2 zaključila Ugovor o zakupu poslovnih prostorija sa Gradom Mostarom.

Revizori navode da su zbog uknjižbe angažirali odvjetnika.

''Za sve poslovne zgrade za koje nisu riješena pitanja vlasništva u prethodnim godinama Služba ne posjeduje vjerodostojnu knjigovodstvenu ispravu na osnovu koje je izvršeno evidentiranje navedenih nekretnina. Služba je provela postupak javne nabavke u 2018. godini za pružanje odvjetničkih usluga u cilju rješavanja uknjižbe navedenih poslovnih prostora'', tvrde.

U Elaboratu Središnjeg popisnog povjerenstva, stoji u izvještaju, nije detaljno obrazloženo niti ukazano na nedostatak dokumentacije kojom se potvrđuje pravo vlasništva nad građevinama koje su evidentirane u poslovnim knjigama.

Povjerenstvo nije izvršilo uvid u stvarno stanje sarajevskog poslovnog prostora.

''Povjerenstvo za popis je u svom izvještaju samo navela da je objekt u Sarajevu koji pripada Službi neupotrebljiv jer nije renoviran i nije u funkciji, bez uvida u stvarno stanje objekta. Također, povjerenstvo nije dalo prijedlog o poduzimanju radnji na uknjižbi svih poslovnih prostora Službe''.

''Na osnovu navedenog smatramo da stalna sredstva (osam poslovnih prostora) u financijskim izvještajima nisu iskazana na osnovu vjerodostojne dokumentacije'', navode revizori, koji su županijskoj Službi za zapošljavanje dali mišljenje s rezervom.

Inače, na stranici Službe objavljeno je kako su oni nasljednici Zavoda za zapošljavanje Hrvatske republike Herceg Bosne (HRHB) te da je u tijeku uknjižba poslovnih prostora.

''Služba za zapošljavanje HNŽ je javna institucija, utemeljena (2002. godine,  op.a.) od strane Vlade HNŽ-a. Kao pravni slijednik Zavoda za zapošljavanje HRHB, odnosno Samoupravne interesne zajednice za zapošljavanje Mostar , smještena je u vlastitim poslovnim prostorijama u Mostaru, Ulica kralja Tvrtka 19, još od 1978. godine. U tijeku je uknjižba poslovnog prostora, čiji je jedini stvarni posjednik i vlasnik s pravom raspolaganja Služba za zapošljavanje HNŽ/K Mostar'', navedeno je na njihovim službenim stranicama.

Kopirati
Drag cursor here to close