Srpska

Neoporezivi dio plaće – 1000 KM?

Iako još ne postoje precizne računice, povećanjem neoporezivog dijela plaće na 1.000 KM umjesto 500 KM, koliko je sada, radnik s prosječnom plaćom dobio bi povećanje od oko 50 KM.
Gospodarstvo / Novac | 22. 04. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neoporezivi dio plaće u Republici Srpskoj uskoro bi trebao biti 1.000 KM objavile su Nezavisne novine navodeći kako se prema neslužbenim informacijama, u realizaciju te odluke već krenulo.

To bi, navode banjalučke novine, dovelo do povećanja plaća svim radnicima u Republici Srpskoj za određen iznos, ovisno o tomu koliko trenutno primaju.

Ovaj prijedlog, koji je predložila Ujedinjena Srpska na sastanku vladajuće koalicije, a koji je u utorak održan na Mrakovici, podržali su iz Sindikata uprave Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

"To je ono na čemu mi insistiramo. Imamo povećanje prihoda od poreza i doprinosa i dogovor je kada se pojave viškovi da se ide na smanjenje oporezivanja rada kako bi se novac prelio u džepove radnika. Imamo obećanje da se ide u tom pravcu, a sve s ciljem da dođemo do stope poreza i doprinosa koje su bile 2008. godine", rekao je za Nezavisne novine Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Istaknuo je kako bi se dobar dio pada prihoda po osnovu povećanja neoporezivog dijela plate odmah prelio u budžet kroz veću potrošnju i da gubici po tom osnovu za proračun ne bi bili veliki.

Iako još ne postoje precizne računice, povećanjem neoporezivog dijela plaće na 1.000 KM umjesto 500 KM, koliko je sada, radnik s prosječnom plaćom dobio bi povećanje od oko 50 KM.

Radnici u policiji, prosvjeti i zdravstvu pored ovog mogu očekivati i druge mjere kojima bi im se dodatno povećala plaća, a modaliteti za to se razmatraju i trebali bi biti poznati u narednih mjesec dana.

"Za nas je neprihvatljivo da se plate povećavaju samo policiji, prosvjeti i zdravstvenim radnicima i zato nam je prihvatljiv prijedlog o neoporezivom dijelu plaće od 1.000 KM jer bi na taj način svi dobili veće plaće - i radnici u upravi, ali i realnom sektoru. Tražimo da se u povećanje plaće uključi i uprava s obzirom na to da su, recimo, radnici Republičke uprave civilne zaštite ili Inspektorata Republike Srpske uradili veliki posao i izloženi su velikom riziku zbog pandemije", rekao je za Nezavisne novine Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Ističe kako treba raditi na okviru za povećanje plaća kada se za to stvore uvjeti, a ne da to bude priča u funkciji izbora te da se Sindikat uprave Republike Srpske zalaže za povećanje plaća svim radnicima i onima koji rade u upravi i u realnom sektoru.

Nezavisne novine navode kako su u prva tri mjeseca ove godine prihodi od poreza i doprinosa na plaće povećani za 44 milijuna KM u odnosu na planirane, a ako se ovakav trend nastavi do kraja godine to bi značilo blizu 180 milijuna KM više u proračunu, čime bi se sasvim sigurno mogao pokriti nedostatak u slučaju povećanja neoporezivog dijela plaće.

Kopirati
Drag cursor here to close