Novalić

Nema 'korona 2' zakona

''Odlučili smo se za pristup da ćemo potrebna sredstva pokušati osiguravati od inozemnih financijskih institucija da bismo potencijal domaćih banaka ostavili za naše gospodarstvo'', rekao je Novalić.
Gospodarstvo / Novac | 25. 09. 2020. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želim biti potpuno jasan, nema 'korona 2 zakona'. Ovdje se radi o mjerama koje će biti podržane proračunskim sredstvima u okviru četiri resora. U suštini, mjere će kroz programe utroška sredstava podržati turizam, ugostiteljstvo, izvoz, prehrambenu industriju i promet. Za ove sektore smo se odlučili jer su ili najviše pogođeni negativnim efektima pandemije ili imaju potencijal za najbrži oporavak'', rekao je premijer Federacije BiH u tehničkom mandatu Fadil Novalić za Dnevni avaz.

Za ove namjene, kako je pojasnio, predviđeno je dodatnih 90 milijuna maraka, uz već plasiranih 90 milijuna KM za subvencije.

''Uz 200 milijuna KM za kantone, 30 milijuna KM za općine i gradove te 30 milijuna KM za kliničke centre, to sve čini 440 milijuna KM izravne podrške iz proračuna FBiH, a vezano za ublažavanje negativnih efekata pandemije'', naveo je Novalić.

Kada je u pitanju najavljeno rezanje primanja u administraciji, s ciljem da državni sektor ravnomjerno rasporedi teret krize, Novalić kaže da su potrebne izmjene radno-pravne legislative.

''Stoga očekujemo usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu i drugih akata koji uređuju ovu oblast kako bismo stvorili neophodne pretpostavke, ali i kako ove aktivnosti ne bi rezultirale tužbama i dodatnim troškovima'', naveo je.

Kada je u pitanju novi kreditni aranžman kod MMF-a, Novalić je mišljenja da on donosi velike prednosti.

''Kroz aranžmane nam pristupačnija postaje i tehnička pomoć, koja nam je vrlo značajna. Što se sredstava tiče, odlučili smo se za pristup da ćemo potrebna sredstva pokušati osiguravati od inozemnih financijskih institucija da bismo potencijal domaćih banaka ostavili za naše gospodarstvo. Komercijalne banke će sigurno imati značajan iznos ispravaka zbog negativnih efekata pandemije na gospodarstvo, tako da je vrlo značajno da im što veći potencijal bude na raspolaganju za financiranje gospodarstva'', kaže Novalić.

Premijer Federacije je rekao da će, kada je riječ o broju radnika koji su ostali bez posla, Vlada implementirati mjere s ciljem njihovog povratka na radna mjesta.

''Od 5. svibnja, kada smo imali najveći broj nezaposlenih, na posao je vraćeno oko 12.500 radnika. Ubrzano radimo na implementaciji mjera koje će i preostale radnike koji su ostali bez posla u što kraćem roku vratiti na posao'', rekao je za Avaz Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close