UNO

Nema dogovora o PDV-u i raspodjeli novca

Članovi UO UNO razmatrali su danas Nacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i zatraženo je od predlagatelja da pristigle primjedbe i sugestije uvrsti u tekst i dostavi za iduću sjednicu…
Gospodarstvo / Novac | 25. 01. 2021. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) usvojio je danas Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za razdoblje siječanj – ožujak 2021. godine po kojoj  Federaciji BiH pripada  62,51 posto,  Republici Srpskoj  33,94 posto te  Brčko Distriktu BiH  3,55 posto.

Kako je navedeno u priopćenju nakon sjednice, članovi UO UNO razmatrali su danas Nacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i zatraženo je od predlagatelja da pristigle primjedbe i sugestije uvrsti u tekst i dostavi za iduću sjednicu na izjašnjavanje.

Na današnjoj sjednici nije usvojen prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli 100 milijuna KM prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo konsenzusa.

Na prijedlog Ministarstva financija RS trebalo je biti raspoređeno 100 milijuna prikupljenih sredstava koja su ostala na podračunu Jedinstvenog računa tako da Federaciji BiH pripada 59 posto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 posto, a Brčko Distriktu dva posto.

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji suglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je danas usvojio zaključak da se formira radna skupina koja će uključiti sve aktere i ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine.

Prema podacima UNO BIH, na podračunu je do 19.1.2021. godine prikupljeno 125.893.575,85 KM.

UO UINO danas je dao pozitivno mišljenje na izmjenu odluke o carinskoj tarifi kojom se oslobađa plaćanje carine na vakcinu protiv virusa Covid-19.

UO je danas usvojio Odluku o oslobađanju od plaćanja cestarine za dizel goriva za 2021. godinu kojom će biti obuhvaćeni rudnici, termoelektrane i željeznice u FBiH i RS.

Na sjednici je razmatrana i Odluka o obilježavanju tečnih goriva kojom se postiže zaštita legalnih tokova na tržištu i osigurava bolja kvaliteta goriva. Nakon iznesenih primjedbi, UO je usvojio zaključak da se nakon korigiranja predloženog teksta odluka ponovno dostavi na izjašnjenje.

Kopirati
Drag cursor here to close