Niste se valjda zabirnuli?

Ne mrdamo s mjesta, ali imamo novca

Bevanda je rekao da BiH financijski dobro stoji jer su prihodi zajamčeni, te da nema bojazni da bude ugrožen rad i funkcioniranje institucija BiH.
Gospodarstvo / Novac | 04. 09. 2020. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je, prema informacijama o makroekonomskim pokazateljima Direkcije za ekonomsko planiranje, za prva tri mjeseca ove godine evidentiran pad bruto domaćeg proizvoda (BDP), izjavio je za Dnevni avaz ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda.

"U informaciji Direkcije iznosi se podatak da je BiH u prvom kvartalu ove godine ostvarila ekonomski rast od dva posto u odnosu na prethodne godine, zahvaljujući rastu domaće potražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok bruto investicije bilježe pad u odnosu na isti period prethodne godine", naveo je Bevanda.

Rekao je kako nije detaljno analizirao procjene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o makroekonomskim pokazateljima za BiH, te da je evidentno da se pandemija odrazila na zemlje regije, ali i svijeta.

Bevanda je rekao da BiH financijski dobro stoji jer su prihodi zajamčeni, te da nema bojazni da bude ugrožen rad i funkcioniranje institucija BiH.

"Nema bojazni da rad i funkcioniranje institucija BiH budu ugroženi ni kada smo na privremenom financiranju i u to smo se uvjerili više puta. Sasvim je normalno da bi povećanje prihoda doprinijelo i pokretanju novih projekata", ocijenio je Bevanda.

Tvrdi kako za ono što je plan i program ima dovoljno financijskih sredstava, ističući da to nisu veliki poduhvati s obzirom na migrantsku krizu, pandemiju virusa korona i izvjestan zastoj na europskom putu.

Bevanda je ocijenio da se BiH teško bori s pandemijom virusa korona, te da se pokazalo da postoji problem u zdravstvenom sektoru u BiH.

"Teško se boriti s nepoznatim stvarima i u slučaju razvijenijih zemalja i onih koje su nama sa ekonomskog aspekta nedostižne. Reforme u zdravstvu su neophodne, ali mi u ovim momentima moramo da djelujemo brzo i kako je jedino moguće", poručio je Bevanda.

Rekao je kako je uvijek za aranžman sa MMF-om jer, osim kredita s najnižom kamatnom stopom, donose i reforme u mnogim oblastima.

"Svakako sam za dogovore o novom aranžmanu, ali nisam za to da preuzimamo olako obaveze i poslije prekidamo aranžmane", rekao je Bevanda, podsjećajući da je aranžman sa MMF-om prekinut u lipnju 2018. godine jer nisu ispunjeni uvjeti iz pisma namjere.

Kopirati
Drag cursor here to close