Potpisan sporazum

Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz podršku Vlade Švicarske

Sporazum su potpisali ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i guverner CBBiH Senad Softić.
Gospodarstvo / Novac | 13. 02. 2019. u 13:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka, koji će biti realiziran uz podršku Švicarskog  sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), potpisan je danas u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH).

Sporazum su potpisali ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i guverner CBBiH  Senad Softić.

''Švicarska se zalaže za podršku ekonomskom razvoju BiH. Zbog financijske globalizacije i njenog snažnog utjecaja na ekonomiju BiH, važno je da CBBiH ima kapacitete za adekvatno rješavanje tih izazova i provođenje optimiziranog upravljanja deviznim rezervama i dobrog makroekonomskog računovodstva i statistike kako bi postigla ciljeve monetarne politike i zadržala stabilnost valute'', kazala je ambasadorica Rauber Saxer.

Razmjena znanja i iskustava

Saxer je izrazila uvjerenje da će se u idućim godinama kompetencije službenika CBBiH dodatno unaprijediti.

''Ovaj projekt će im i dalje pružati mogućnost za razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz zemalja uključenih u Program kao i sa švicarskim kolegama, uključujući i one iz Švicarske narodne banke'', naglasila je. 

Guverner Softić je kazao da je savjetodavna, stručna i financijska pomoć Švicarske izuzetno dragocjena za CBBiH.

''SECO Program bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta je u potpunosti opravdao očekivanja, te se nadamo da će i nastavak biti isto tako uspješan i kvalitetan'', zaključio je. 

Faze Programa

Nakon uspješno provedene prve faze Programa od 2014. do 2017. godine, potpisivanje sporazuma označilo je početak druge faze, odnosno nastavak programa do 2022. godine. 

U pripremnom dijelu druge faze tokom 2018. godine, izvršena je analiza potreba CBBiH, te su identificirana prioritetna područja rada u kojima će, kroz jačanje stručnih kapaciteta, biti osigurano jačanje i prilagođavanje CBBiH međunarodnim i EU standardima.

Identificirana prioritetna područja rada su analiza i implementiranje monetarne politike (upravljanje deviznim rezervama i istraživački kapaciteti), makroekonomsko računovodstvo i statistika (pohranjivanje podataka i metodologije vremenskih serija),  upravljanje ljudskim resursima te unaprijeđenje planova za kontinuitet poslovanja, posebice u pogledu IT sistema. 

Program će implementirati Institut za međunarodne studije (Graduate Institute of International Studies - GIIS) iz Genove, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close