Svojatanje Tesle

Narodna banka Srbije najavila mjere Hrvatskoj

"Sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", poručili su iz Narodne banke Srbije.
Gospodarstvo / Novac | 22. 07. 2021. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica Eurozone u budućem periodu, predstavljalo bi "prisvajanje kulturnog i znanstvenog nasljeđa srpskog naroda", priopćili su iz Narodne banke Srbije (NBS).

Povodom izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da su građani Hrvatske anketom izabrali znanstvenika Nikolu Teslu kao najpoželjniji motiv za euro, iz NBS-a kažu da je "nesporno da se slavni znanstvenik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po podrijetlu i rodu", prenose Večernje novosti.

"S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimjerenost takvog prijedloga", naveli su iz NBS-a.

Neprimjeren prijedlog? 

Kako u NBS objašnjavaju, država članica ima obvezu obavještavanja drugih članica o nacrtima dizajna novih nacionalnih strana euro kovanica, a zahtjev za odobrenje dizajna podnosi se Vijeću EU.

"Savjet EU odobrit će dizajn nacionalne strane eurokovanice ako su ispunjeni tehnički uvjeti i ako nema primjedbi drugih država članica koje koriste euro kao zajedničku valutu", ističe NBS.

U slučaju da ima primjedbi, koje su moguće kada bi predloženi dizajn nacionalne strane jedne države mogao izazvati nepovoljne reakcije građana druge države članice, Vijeće EU donosi odluku o prihvaćanju ili odbijanju zahtjeva kvalificiranom većinom glasova.

Ova uredba odnosi se na države koje su ispunile uvjete za pristupanje Eurozoni, a Hrvatska može najranije to učiniti 2023. godine, što je u ovom trenutku upitno.

Hrvati izabrali Teslu

Plenković je rekao da svaka zemlja koja uđe u Eurozonu ima mogućnost da na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, a da su oni između ostalih izabrali da na 50, 20 i 10 centi bude Tesla. Dizajn euro novčanica je isti, neovisno od države koja ih tiska, a o nacionalnom dizajnu eurokovanice odlučuje država članica EU koja euro koristi kao zajedničku valutu.

Dizajn euro kovanice može se mijenjati po proteku roka od 15 godina, osim ako dođe do promjene šefa države ili to zahtijevaju razlozi sprečavanja falsificiranja eurokovanica, kada je moguće mijenjati dizajn i prije isteka spomenutog roka.

Pitanje dizajna euro kovanica regulirano je Uredbom Vijeća EU, objašnjavaju u NBS-u. Države obično formiraju komisije (umjetnici, numizmatičari, graveri, političari), koje vrše izbor nacionalnog dizajna euro kovanice u konkurenciji većeg broja prijedloga.

Kopirati
Drag cursor here to close