Reakcija

UNOBiH: Nakon ukidanja naknada eksperti u UO blokiraju naš rad

Ističu i da je stupanjem na snagu Zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH prestala primjena Odluke Upravnog odbora kojom je do tada isplaćivana mjesečna naknada članovima Upravnog odbora iz reda eksperata u iznosu od 3.200
Gospodarstvo / Novac | 23. 03. 2018. u 16:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miro Džakula  / Bljesak.info

Iz Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine odbacili su, kao spekulacije, tvrdnje pojedinih članova Upravnog odbora UNO iz reda eksperata, da bi direktor UNO Miro Džakula trebao podnijeti ostavku na ovu funkciju zbog činjenice da Upravni odbor jučer nije usvojio izvještaj o radu te institucije za 2017. godinu.

Smatraju da su takvi navodi potpuno neutemeljeni, posebno jer je 2017. bila najuspješnija godina u radu UNO od osnivanja ove institucije i godina u kojoj je prikupljeno rekordnih sedam milijardi i 44 miliona KM neizravnih poreza.

Ističu da o izvještaju o radu na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora uopće nije vođena bilo kakva rasprava, te da su tri ministra financija u BiH podržala spomenuti dokument, ali nije usvojen jer su tri eksperta  glasala protiv "i to bez bilo kakvog komentara zašto taj izvještaj nije zaslužio prolaznu ocjenu''.

''Tri eksperta u Upravnom odboru bila su protiv i prijedloga dopune Plana rada UNO za 2018. godinu, iako je Uprava u tom prijedlogu uvrstila samo obavezu koju su morale u svoje planove rada da uvrste sve državne institucije. Radi se  o preporukama Ureda za reviziju institucija BiH iz revizije financijskih izvještaja za 2016. godinu, koje su u svoje programe rada morale uvrstiti sve državne institucije u skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH, te oba doma Parlamenta BiH'', navodi se u priopćenju UNO.

Navode da jučerašnje, ali i mnoge druge točke dnevnog reda, na prethodnim sjednicama Upravnog odbora, koje su imale za cilj samo unapređenje rada UNO, nisu usvojene, jer su tri eksperta u Upravnom odboru UNO glasala protiv.

''Ovakva situacija u kojoj se ne donose važne odluke za funkcioniranje Uprave počela je od 26. veljače 2016. godine, od kada članovima Upravnog odbora UNO iz reda eksperata nije isplaćena naknada za rad u članstvu UO'', tvrdi se u priopćenju.

Ističu i da je stupanjem na snagu Zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH prestala primjena Odluke Upravnog odbora kojom je do tada isplaćivana mjesečna naknada članovima Upravnog odbora iz reda eksperata u iznosu od 3.200 KM. 

''Međutim ovo, kao i sudski sporovi koje pojedinačno vode članovi Upravnog odbora iz reda eksperata protiv UNO po ovom osnovu, nikako ne bi smjeli biti razlog da isti blokiraju rad jedne od najvažnijih institucija u Bosni i Hercegovini, od čijeg rada se najvećim dijelom financiraju svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini i od čijeg rada zavisi funkcioniranje gospodarstva u BiH'', navodi se u priopćenju UNOBiH. 

Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora UNO nisu usvojeni izvještaj o radu UNO za 2017. godinu i prijedlog dopune Plana rada UNO za 2018. godinu, te odluke o postupanje UNO s oduzetom i ustupljenom robom.

Kopirati
Drag cursor here to close