Federacija BiH

Najveći pad naplate javnih prihoda zabilježen u HNŽ-u

U odnosu na godinu ranije zabilježen pad u naplati javnih prihoda od 157 milijuna KM
Gospodarstvo / Novac | 14. 01. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine u protekloj godini naplatila je 5,14 milijardi KM javnih prihoda iz svoje nadležnosti.

Direktor Uprave Šerif Isović izjavio je na konferenciji za medije danas u Sarajevu da je u odnosu na godinu ranije zabilježen pad u naplati od 157 milijuna KM ili 2,98 posto.

Precizirao je da je u strukturi javnih prihoda najviše naplaćeno doprinosa na plaće u iznosu 3,64 milijarde KM, te poreza na dohodak i dobit u iznosu 355 milijuna KM.

''Pad naplate doprinosa kojim se financiraju mirovine i zdravstvo je bio manji od jedan posto, što je uspjeh u ovakvom političkom i ekonomskom okruženju'', rekao je Isović.

Precizirao je da je u strukturi javnih prihoda najviše naplaćeno doprinosa na plaće u iznosu 3,64 milijarde KM, te poreza na dohodak i dobit u iznosu 355 milijuna KM.

Isović je naveo da taj kanton sudjeluje s 37,9 posto u ukupno naplaćenim javnim prihodima u FBiH, dok najmanje sudjeeluje Posavski kanton s 0,97 posto.

Video: Porezna uprava FBiH u 2020. naplatila tri posto manje javnih prihoda

''U Tuzlanskom kantonu u 2020. naplata je povećana za dva posto, zbog naplate određenih zaostalih obveza, dok je najveći pad zabilježen u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom s nešto više od šest posto'', pojasnio je Isović.

Naglasio je da je Uprava u 2020. izvršila više od 5.600 kontrola u kojima je otkriveno više od 183 milijuna KM poreznih obveza koje nisu plaćene, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 5,97 milijuna KM za 3.095 obveznika.

''Također, bili smo prinuđeni podnijeti 40 izvještaja o počinjenju kaznenog djela utaje poreza s procijenjenim vrijednosti utaje većom od 5,6 milijuna KM'', potcrtao je Isović.

Dodao je da je prispjeli dug po osnovu poreznih obveza prešao tri milijarde KM, te da će taj dug bez određenih sustavnim rješenja neminovno rasti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close