U 2019. godini

Najniža plaća u RS-u 450 KM

Na današnjoj sjednici, Vlada RS-a je donijela Odluku o najnižoj plaći u tom bh.entitetu za 2019. godinu u visini od 450 KM.
Gospodarstvo / Novac | 27. 12. 2018. u 17:27 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Republike Srpske Radovan Višković danas je uputio prijedlog Narodnoj skupštini da za potpredsjednike entitetske vlade imenuje ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenku Golić i ministra pravde Antona Kasipovića.

Te funkcije Golić i Kasipović su obavljali i u prošlom sazivu izvršne vlasti.

Na današnjoj sjednici, Vlada RS-a je donijela Odluku o najnižoj plaći u tom bh.entitetu za 2019. godinu u visini od 450 KM.

Članom Zakona o radu je propisano da najnižu plaću u RS-u utvrđuje Vlada, na prijedlog Ekonomsko-socijalnog vijeća, u posljednjem kvartalu tekuće za narednu godinu.

''Ako Ekonomsko-socijalno vijeće ne utvrdi prijedlog odluke o najnižoj plaći, odluku donosi Vlada, imajući u vidu kretanje plaća, rast proizvodnje i životnog standarda u RS-u'', priopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Podsjeća se da na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća, 18. prosinca, nije postignut dogovor o visini najniže plaće u RS-u za 2019. godinu, zbog čega je Vlada, donijela tu odluku.

Također, dopunjena je i odluke o utvrđivanju cijene rada u iznosu od 108 KM za sve nastavnike i ostale zaposlene raspoređene na radna mjesta s visokom stručnom spremom u ustanovama obrazovanja i kulture.

Po toj odluci, koja stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine, oko 13,5 tisuća zaposlenih u obrazovanju i kulturi dobit će veće plaće u iznosu od najmanje osam posto.

Vlada RS-a je donijela je i rješenje o razrješenju Goran Todorovića dužnosti direktora JZU Bolnice „Srbija“ Istočno Sarajevo, na lični zahtjev, te imenovala Nebojšu Šešliju, za vršitelja dužnosti direktora te zdravstvene ustanove, na period do 60 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close