Jeff Bezos

Najbogatiji čovjek na svijetu srušio rekord Billa Gatesa

Prvi u modernoj povijesti prešao je granicu od 150 milijardi dolara, nadmašivši i do prije nekoliko godina nedodirljivog Billa Gatesa.
Gospodarstvo / Novac | 18. 07. 2018. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da je Jeff Bezos, osnivač internetskog trgovca Amazona najbogatiji čovjek na svijetu već je poznato, no sada je srušio još jedan rekord. Prvi u modernoj povijesti prešao je granicu od 150 milijardi dolara, nadmašivši i do prije nekoliko godina nedodirljivog Billa Gatesa. Prema podacima Bloombergovog indeksa milijardera, imovina Jeffa Bezosa trenutno vrijedi 151 milijardu dolara.

Bezos se u samo 24 sata obogatio za 746 milijuna dolara iako je cijena Amazona na burzi u utorak poskupjela tek 0,5 posto na 1822 dolara. No, u jednom se trenutku u ponedjeljak uspela sve do 1842 dolara jer se kompanija priprema za skorašnje lansiranje trodnevne ljetne rasprodaje.

Kretanje Amazonove dionice na burzi glavni je generator vrtoglavog bogaćenja njegovog prvog čovjeka. Tijekom ove godine Amazon je na burzi jurnuo gotovo 56 posto, pa se Bezosova imovina “podebljala” za 51,5 milijardi dolara što je više nego cjelokupna imovina najbogatijeg Azijca, vlasnika Alibabe Jacka Ma, piše Poslovni.hr.

Jeff Bezos daleko je ispred osnivača Microsofta Billa Gatesa koji kao drugi najbogatiji čovjek svijeta posjeduje 95,3 milijarde dolara. Čak i ako se Gatesovih 100 milijardi dolara koliko je “težio” u jednom trenutku 1999. godine, na vrhuncu internetskog balona, prilagodi za inflaciju, u današnjim dolarima taj iznos vrijedi 149 milijardi dolara.

Međutim, u “Gatesovu obranu” valja naglasiti kako ga Bezos još ne bi smijenio da Gates dio novca nije donirao. Analiza javno objavljenih podataka pokazuje da je od 1996. donirao 700 milijuna Microsoftovih dionica te 2,9 milijardi dolara u gotovini, prvenstveno kroz svoju zakladu Bill & Melinda Gates.

Kopirati
Drag cursor here to close