Poskupljenje

Skočila cijena litre benzina i dizela u FBiH

"U Federalno ministarstvo trgovine od početka ovog tjedna do danas je pristiglo ukupno 205 obavijesti o promjeni cijena i marži i to se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litru", priopćili su iz ministarstva.
Gospodarstvo / Novac | 12. 10. 2021. u 18:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Republika Hrvatska danas ponovo obara rekord novim povećanjima cijene litra goriva te doseže cijenu litra dizela 1,5 eura, N1 je tražio informacije kakva je situacija s mogućim povećanjima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"U Federalno ministarstvo trgovine od početka ovog tjedna do danas je pristiglo ukupno 205 obavijesti o promjeni cijena i marži i to se odnose na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM/litru", priopćili su iz ovog ministarstva.

Kontrola visine marži

Federalni ministar trgovine je u skladu sa Zakonom o kontroli cijena donio Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da gospodarski subjekti, odnosno benzinske pumpe dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži, radi evidentiranja i praćenja, rečeno nam je iz ministarstva trgovine Federacije BiH.

"Trenutne prosječne maloprodajne cijene po litri naftnih derivata do, 12. listopada 2021. godine u Federaciji BiH su: za Premium bezolovni benzin 95 – 2,32 KM i za DIZEL – 2,27 KM.", priopćili su za N1 iz ministarstva trgovine FBiH

Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine donijela je Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Ovom Odlukom gospodarskim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko, naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata, rekli su za N1 u Sektoru za cijene i analizu tržišta ovog ministarstva.

Novi udar na potrošače

Iz ovog sektora ministarstva su naglasili da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

Iako je i dalje u Bosni i Hercegovini cijena litre goriva najniža u regiji, podsjetimo, prema Eurostatu-statističkom uredu Europske unije, početkom ove godine, najavljen je porast stope godišnje inflacije za prošli mjesec.

Tako je godišnja inflacija u eurozoni u rujnu ove godine u odnosu na isti mjesec prošleNo godine 3,4%.

To je najveća stopa u posljednjih 13 godina. Posljednji put godišnja inflacija bila je ovolika u septembru 2008. godine, objavila je njemačka novinska agencija DPA.

Cijene energije u rujnu su porasle nevjerojatnih 17,4 % u odnosu na prošlu godinu, navodi se u priopćenju Eurostata. Ovim nastavkom trenda inflacije, rastu cijene posljednjih mjeseci, ali raste i zabrinutost u EU. Lideri EU raspravljat će o ovom problemu na summitu 21. i 22. listopada.

Kopirati
Drag cursor here to close