Upozorenje

Na vidiku novi 'slučaj franak'

Udruga Franak u priopćenju navodi kako je u prosincu u Njemačkoj donesena pravomoćna presuda u sudskome procesu protiv banke, i to u korist lokalne zajednice Sjeverna Rajna – Vestfalija
Gospodarstvo / Novac | 03. 01. 2018. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska udruga Franak poručila je u srijedu da se i u Hrvatskoj otvara prostor za tužbe pravnih osoba protiv banaka u vezi kredita u švicarskim francima, a na temelju presude njemačkog Vrhovnog suda, koji je pravomoćno presudio da je valutna klauzula u franku nepoštena i kod ugovora s pravnom osobom, prenosi Hina.

Udruga Franak u priopćenju navodi kako je u prosincu u Njemačkoj donesena pravomoćna presuda u sudskome procesu protiv banke, i to u korist lokalne zajednice Sjeverna Rajna – Vestfalija koja je s bankom ugovorila kredit u švicarskom franku u protuvrijednosti tri milijuna eura.

"Savezni sud pravde u Karlsruheu, odnosno njemački Vrhovni sud, donio je 19. prosinca 2017. pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je banka kod plasiranja kredita s valutnom klauzulom u švicarcu morala dužniku, pravnoj osobi, odnosno lokalnoj zajednici Sjeverna Rajna - Vestfalija, objasniti sve nedostatke i rizike za dužnika koji proizlaze iz ugovaranja valutne klauzule u CHF. Njemački Vrhovni sud utvrdio je da banka mora kod kredita koji se plasiraju pravnim osobama jednako postupati kao i u potrošačkim kreditima, odnosno mora i pravnim osobama na jednak način predočiti sve rizike i posljedice ugovaranja valutne klauzule", navodi se u priopćenju.

Udruga Franak ističe da vrijednost te presude leži u činjenici da, pored dosad poznate sudske prakse koja štiti fizičke osobe Suda EU, građanskih sudova, među ostalim, u Španjolskoj, Austriji Sloveniji i Hrvatskoj, u Njemačkoj sada jednaku zaštitu uživaju i pravne osobe.

"Udruga Franak nakon takve odluke njemačkoga Vrhovnog suda smatra da se i u Hrvatskoj otvara pravni prostor za pravne osobe u primjeni istovjetnih načela i sudske prakse kakva je utvrđena u Njemačkoj", navodi se u priopćenju.

Ističe se, također, kako je veliki broj pravnih osoba već pokrenuo te dobio i pravomoćne presude za vraćanje preplaćenih kamata zbog toga što su banke samovoljno povećavale kamatne stope u kreditima ili su samovoljno mijenjale već ugovorene fiksne kamatne marže nakon što je počeo padati ugovoreni promjenjivi parametar.

Kopirati
Drag cursor here to close