Koliko kome?

Na vidiku natezanje i zbog posuđivanja novca?

Vidović je naglasila da će i sam tijek daljih razgovora ovisiti o tome hoće li i koliko će primjedbi i sugestija Srpske biti prihvaćeno.
Gospodarstvo / Novac | 27. 11. 2020. u 09:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ministarstvu financija Republike Srpske imaju spremne primjedbe i sugestije u vezi s dogovorom o novom aranžmanu od 1,5 milijardi KM između Međunarodnog monetarnog fonda i BiH o kojem će pregovori početi u ponedjeljak, 30. studenog, piše Glas Srpske.

Ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović rekla je kako su se u Ministarstvu upoznali o pismu namjere i da će poslati svoje sugestije na adresu MMF-a da bi određena pitanja bila promijenjena.

Ne želeći da ulazi u detalje, Vidović je naglasila da će i sam tijek daljih razgovora ovisiti o tome hoće li i koliko će primjedbi i sugestija Srpske biti prihvaćeno.

"Republika Srpska od 1,5 milijardi KM treba dobiti oko 500 milijuna u sljedeće tri godine, odnosno svake godine po dio za sanaciju posljedica pandemije virusa korona, ali imaju neki ubvjeti i određene stvari koje su predviđene u tom pismu na koje ćemo ukazati. Razgovore očekujemo u ponedjeljak", rekla je Vidović za Glas Srpske.

Nova runda razgovora dvije strane trajat će do 8. prosinca, a Misija MMF-a u Washingtonu obavijestila je nadležne u BiH o početku pregovora koji će biti održavani online i vođeni pojedinačno sa vladama Srpske i Federacije BiH, te članovima Vijeća ministara.

U nacrtu pisma namjere traži se šestomjesečni aranžman u vrijednosti od 638,5 milijuna dolara ili oko 1,5 milijardi KM.

Predsjedatelj vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je nedavno da BiH traži od MMF-a sklapanje trogodišnjeg aranžmana za ublažavanje posljedica drugog vala pandemije virusa korona.

Dodao je kako bi novac bio iskorišten za podršku ekonomskom oporavku zemlje u toku 2021. godine, uz očuvanje makroekonomske stabilnosti, valutnog odbora i održavanje duga.

Da nam treba novac od MMF-a rekao je i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

MMF je ove godine, na osnovu dogovora s domaćim vlastima, uplatio BiH 330 milijuna eura, a novac je, nakon što su riješene određene nedoumice i problemi na relaciji između različitih nivoa vlasti, raspoređen u lipnju.

Srpskoj je za sanaciju posljedica pandemije virusa korona tada pripalo oko 240 milijuna KM.

U novom globalnom izvještaju MMF-a dodatno su pogoršane prognoze ekonomskog pada za tekuću godinu, tako da se sada predviđa da će ekonomija u BiH pasti za 6,5 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close