Loše vrijeme

Stižu nova poskupljenja voća i povrća

Stručnjaci ističu da se hladno vrijeme sa mnogo vlage u svibnju loše odražava i na voće, posebno ono koje u ovom razdoblju behara.
Gospodarstvo / Novac | 09. 05. 2019. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivrednici su na mukama. Zbog kiše koja već danima pada i niskih temperatura propadaju zasadi povrća. Najugroženiji su krompir, luk, paradajz, paprike, krastavac, grah, grašak,...

Nema dovoljno

Zbog ovih problema poljoprivrednici su već sada sigurni da će tijekom ljetnih mjeseci i najesen povrće i voće biti još skuplji, jer ih neće biti dovoljno, prenosi Avaz.

''Ovo je katastrofa! Sve će se morati ponovo sijati. Do sada smo uspjeli zasaditi silažni kukuruz na oko 40 posto parcele. Sjeme koje je u zemlji vjerovatno će istrunuti'', kaže poljoprivrednik iz Visokog Emir Džafić i dodaje da se boji mraza, što bi dodatno ubilo usjeve.

Diktat uvoznika

Predsjednik Udruženja povrtlara RS Branko Mastalo kaže da će trenutno stanje s nevremenom najbolje osjetiti kupci.

''Propadaju zasadi krompira, paradajza, lubenice i dinje, svako povrće koje ne podnosi temperature niže od sedam stupnjeva. Ako bude vremena ponovo će se sijati i saditi, ali je generalno urod propao. Zato ćemo morati kupovati povrće i voće iz uvoza. Bit će sigurno mnogo skuplje nego domaće, jer uvoznici diktiraju cijenu'', dodaje Mastalo.

Ugroženo voće

Stručnjaci ističu da se hladno vrijeme sa mnogo vlage u svibnju loše odražava i na voće, posebno ono koje u ovom razdoblju behara. Tako su najugroženiji jabuke, kruške, šljive, orah, trešnje..., prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close