Revizija invalidnina

Na boračku reviziju otišlo 20 milijuna KM, a većini će naknade morati biti vraćene

Još nije ni okončana prava faza revizije invalidnina iako su iz Ministarstva za boračka pitanja to najavljivali još sredinom 2016. godine.
Gospodarstvo / Novac | 01. 04. 2018. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je za osam godina, otkako je počeo proces revizije boračkih prava, potrošila oko 20 milijuna maraka, a rezultat je da je tek oko 6.000 ljudi ostalo bez naknada koje su primali, pokazalo je istraživanje ''Dnevnog avaza''. Od tih 6.000 većina ih je podnijela tužbe i dobila presude da su nelegalno izvedeni iz prava te će im naknade morati biti vraćene.

Službeno, iz Ministarstva za boračka pitanja FBiH kriju koliko je ukupno potrošeno proračunskog novca za reviziju boraca. Iz kabineta ministra Salke Bukvarevića na ovaj odgovor čekamo već mjesecima. No, naš list do podataka je došao na osnovu do sada objavljenih parcijalnih izvještaja, piše Dnevni Avaz.

Inače, još nije ni okončana prava faza revizije invalidnina iako su iz Ministarstva za boračka pitanja to najavljivali još sredinom 2016. godine.

U ovoj godini će na boračku reviziju biti utrošeno dodatnih 1,9 milijuna maraka proračunskog novca. Od 2010., kada je proces počeo, izdvajano je od dva do 2,8 milijuna maraka godišnje za ovu svrhu, a umjesto ušteda i koristi revizija je donijela više štete.

Posebno stoga što je od 6.000 onih koji su izvedeni iz prava ili su im naknade umanjene čak njih 5.500 tužilo državu te se na Vrhovnom sudu FBiH vode upravni sporovi.

Avaz saznaje da je taj sud doslovce zatrpan boračkim tužbama. Naime, do kraja rujna prošle godine pokrenuta su čak 5.322 upravna spora protiv rješenja Ministarstva, a do kraja veljače ove godine još dodatnih 200 sporova.

Da stvar bude još gora, od 5.000 tužbi u čak 3.270 slučajeva poništena je revizija, a u korist Ministarstva riješeno je svega 29 sporova. To znači da je oko 95 posto rješenja doneseno u korist bivših pripadnika ARBiH i HVO-a, koji su obuhvaćeni revizijom.

Iako se vlast tijekom 2010. godine, kada je počela revizija boraca, javno hvalila uštedama i do 50 milijuna KM na godišnjem nivou, to se pokazalo kao potpuna neistina.

Kopirati
Drag cursor here to close