Mostarski turizam

Mostar: Turistička sezona počela, trgovci nezadovoljni zaradom

Na turističkoj karti zemlje, ali i regije, Mostar se nametnuo kao jedna od vodećih destinacija.
Gospodarstvo / Novac | 24. 03. 2018. u 21:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za razliku od ljeta kada turisti iz raznih krajeva svijeta dolaze i uživaju u znamenitostima grada Mostara, tijekom zime sasvim druga priča. Stara gradska jezgra ovih dana puna je domaćih i stranih gostiju. U Turističkoj zajednici kažu gosti iz Europe počeli su neočekivano pristizati i prije očekivanog vremena, piše N1.

"Prvi put sam ovdje , zapravo je ovo putovanje rođendansko iznenađenje od supruga, i ovo je najbolje iznenađenje koje mi je mogao prirediti. Stigli smo jučer u Sarajevo, slušali smo dosta o vašoj povijesti, dosta je tužno, međutim građevine su divne, a ljudi su veoma ljubazni", rekla je turistkinja iz Turske.

Turist iz Norveške kaže: "Mnogo uživamo, iako nismo znali što će nas ovdje čekati. Mnogo se lijepo provodimo, ostajemo ovdje do sutra pa idemo nazad u Sarajevo."

Turist iz Turske: "Ovo je predivno povijesno mjesto, znamo mnogo o ovom gradu, mnogo smo čitali, i vjerujem da bi svi iz Turske trebali doći posjetiti ovo mjesto. Nažalost mi ostajemo samo dva dana ovdje."

Turistkinja iz Zagreba: "Lijepo je zaista, i lijepo je vrijeme tako da je još ljepše."

Odmor bez gužve, buke i turističke vreve ono je što im ovaj grad može ponuditi. Godišnje ga posjeti oko milijun turista. Iako se turizam ubrzano razvija, postoji još mnogo prostora za poboljšanje turističke ponude, kažu u turističkoj zajednici. Za predstojeću sezonu odrađuju se mnoge stvari koje za cilj imaju poboljšanje ukupne turističke ponude.

Iako je posljednjih godina Mostar bio samo usputna destinacija prema Međugorju i Neumu, u Turističkoj zajednici kažu da Mostar postaje destinacija u kojoj turisti ostaju i zadržavaju se na više dana, te da okolna mjesta koriste za jednodnevne izlete.

Ove zime zabilježen je mnogo veći broj gostiju u odnosu na prethodne godine, a već sada popunjen je veliki broj smještajnih kapaciteta.

"Malo prije očekivanog vremena počeli su pristizati europski gosti, navikli smo da je najviše posjetilaca iz Azije, ali razgovarajući s vodičima vidimo da je Europa došla, možda nekih 20-ak dana ranije nego što smo očekivali", rekao je Mensud Duraković, voditelj turističkog ureda Mostar.

Broj turista koji posjete Mostar i HNŽ, teško je znati u stvarnosti jer još uvijek veliki broj turističkih radnika ne prijavljuje sve goste, pa je time i ocjena pravog stanja gotovo pa nemoguća.

No iako Mostar pohodi velik broj turista, trgovci su nezadovoljni zaradom. Kažu promet u blagajnama bude i deset puta manji u odnosu na dan u sezoni.

"Pa još je to slabo, treba još mjesec dana da bi se nešto počelo događati, duga je zima, zima je jako loša", kazao je Mirza Redžović, trgovac.

Slikar Đenad Bakamović je izjavio: "Ovo nije neka velika gužva, ovo je tek nešto malo počelo, izlazi zima i tek dolazi proljeće."

Sredinom travnja očekuju veći priliv gostiju, samim tim veće gužve, a po svemu sudeći u jeku sezone tražit će se i soba više.

Kopirati
Drag cursor here to close