Ima velike planove

Mostar Parking i dalje živi

Gospodarstvo / Novac | 25. 08. 2017. u 09:07 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parking mjesta su dobro poznat problem u Mostaru, otvaranjem Javnog poduzeća Mostar Parking taj problem se pokušao djelomično riješiti, no bezuspješno. Jednim dijelom zbog ljudi, a drugim dijelom zbog loše pripreme za otvaranje ovakvog poduzeća.

Na samom početku firma je nailazila na brojne probleme, a jedan od glavnih je što poduzeće nije imalo pristup Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija. Nema ga ni dan danas.

Još nema pristupa Registru

Valja podsjetiti da je Javno poduzeće "Mostar-Parking" 2014. godine je tužilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, kao i Agenciju za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH jer im je onemogućen pristup Registru novčanih kazni i prekršajnih evidencija.

Nakon dvije godine (op. a. 2016. godine), J.P. "Mostar parking", dobilo je presudu. Tada je u manje od mjesec dana Mostar parkingu trebao biti osiguran pristup Registru, kako bi se kazne za nepropisno parkiranje mogle naplatiti nesavjesnim vozačima u Mostaru, no ova firma ni dan danas nije dobila pristup registru i kazne se ne naplaćuju.

''Pristup Registru još uvijek nismo dobili, postupak je obnovljen, a mi i dalje radimo'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info Darko Knezović, vršitelj dužnosti direktora Mostar parkinga (dalje u tekstu: MoParking).

Prve zone i mjesečne karte

MoParking trenutno na raspolaganju ima oko 650 do 700 mjesta, no dio nije u funkciji zbog prokopavanja prometnica i radova u gradu.

''Vidite koji je kaos što se tiče prometa u Mostaru, svi su nezadovoljni, a jedan dio građana ne bi da se problemi rješavaju. Evo sada smo krenuli s novim projektom i naplatom parkinga kod Doma zdravlja i imamo pozitivne rezultate, uveo se red, što je naš cilj'', kaže Knezović.

Inače, građani u prvoj zoni parkinga na početku su odmah zamjerili visoke cijene i nepostojanje mjesečne karte za ulično parkiranje, jer stanarima nisu osigurana mjesta za parking.

''Postoji odluka Skupštine, i određene su mjesečne karte u prvoj zoni, ali samo za izvanulično parkiranje, na uličnom parkiralištu još ne postoji ta mogućnost. Svakako ćemo pokušati tu pronaći neko rješenje, koliko se mogne'', kazao je Knezović, objašnjavajući da je složena situacija u gradu zbog nepostojanja gradskog Vijeća, te da MoParking uz sve te otežavajuće okolnosti pokušava funkcionirati, pozitivno poslovati i uvesti red u mostarski parking.

Nelegalni parkinzi prave problem

Velik problem ovoj tvrtki prave i nelegalni parkinzi koji turistima naplaćuju 'basnoslovne cifre' za parking mjesta.

''Mi smo preko naše gradske inspekcije pokrenuli postupak, uputili smo zahtjev i tražimo očitovanje od inspekcije, vezano za nelegalne parkinge. Inicirat ćemo i intenzivno ćemo raditi na tome da dobijemo prave informacije. Vidite mi smo turističko središte, ovdje kada dođu turisti, naši djelatnici s uniformom i akreditacijom upute vozače i daju informacije vezano za parking, i turistička događanja, uredno se naplati po zakonu i propisu. Dok na nelegalnim parkiralištima, kako imam informaciju, znaju naplatiti basnoslovne cijene parkinga, čak i do 25 eura. No, nisu svi nelegalni parkinzi, ima nekih privatnih parkinga koji su dobili odobrenje kako i zašto ne znam ni ja, ali još nismo stigli ući u tu problematiku. Za sada smo našoj gradskoj inspekciji uputili da to provjere i očekujemo njihovu podršku'', kazao je Knezović.

Kazao je kako MoParking planira i proširenje svojih kapaciteta.

Pravit će se novi parkinzi

''Planira se povećanje, smanjen broj parking mjesta od početnog plana. Onda su tu i taksi mjesta, koja je Grad dozvolio. Naravno da i taxi parking mjesta trebaju, jer ipak svi smo mi tu da budemo u službi građana i življenja u gradu. Cilj nam je napraviti zatvorene izvanulične parkinge koje ćemo osposobiti, tražimo nove lokacije i ovo do sada što smo testirali i uradili dobili smo pozitivne reakcije građana'', kazao je Knezović, navodeći primjer početka naplate parkinga pored Doma zdravlja.

Reguliranje parkiranja na toj lokaciji do sada nije bilo, a mostarski Dom zdravlja davno je uputio zahtjev prema Gradskoj upravi da riješi problem njihovog parkinga, kako bi korisnici usluga Doma zdravlja imali prostor za parkiranje vozila, koje često zauzimaju stanari susjednih zgrada, turisti ili pak slučajni prolaznici.

''Do sada smo imali pozitivne komentare na parking kod Doma zdravlja. Građani mogu normalno ući na parking, pronaći mjesto, te obaviti svoje usluge. Dok smo radili testne radove na parkingu, čovjek se parkirao na prolaz koji je samo za vozilo hitne pomoći, a vozilo pod rotacijom nije moglo proći. Nama kao i Domu zdravlja je cilj da pacijentima koji dolaze imaju osigurano parking mjesto'', kazao je Knezović.

Istaknuo je da MoParking planira nova izvanulična parking mjesta.

''Imamo plan za nova parking mjesta. Jedno od tih mjesta će biti iza zgrade Vijećnice, što ćemo urediti s naplatnim rampama, zatim iznad Hrvatskog narodnog kazališta i Federalne zgrade, gdje će se prostor urediti. Sve to će biti privremena rješenja, ali poslužit će svrsi'', kazao je Knezović.

MoParking ima perspektivu

''Cestovni promet je jedan od najvećih zagađivača zraka. Cilj uređenja parking mjesta i cijele politike koja se provodi nije samo naplata, nego da se spriječi i pritisak na središte grada. Vidite što u Europi rade, pripremaju se zabrane neke vrste vozila u središtu, a ne da vi odete u središte grada vozite kako vam padne na pamet i parkirate neprimjereno'', kaže Knezović.

S obzirom na to da nije davno došao na funkciju vršitelja dužnosti ovog poduzeća, Knezović kaže da u MoParkingu vidi stvarnu perspektivu i nešto što može prosperirati i što je potrebno gradu.

''Kada dođe netko sa strane kada vidi parking znak ide na parking. Auto mu je parkirano i sigurno, većina se ponaša sukladno naputku prometnih znakova ili djelatnika parkinga, no postoji manjina koja je još uvijek glasnija i ne želi se ponašati u skladu s pravilima. No Mostar parking je izgledno na putu, poručit će dobre rezultate i to poduzeće se treba razvijati, a ne propadati'', zaključio je Knezović.

No dok se jedni trude uvesti red u parkinge, drugi na parkingu ostavljaju kontejnere i tako zauzimaju parking mjesta, a nesavjesni građani bacajući smeće od parkinga prave male deponije.

I tako, dok Mostar i njegovi stanari, ali i djelatnici javnih službi ne steknu kulturu življenja u gradu, trebat će, čini se proći još vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close