B3

Moody's - Kreditni rejting BiH ''sa stabilnim izgledima''

Pored Moody's-a i međunarodna rejting agencija Standard & Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, „B“ sa stabilnim izgledima.
Gospodarstvo / Novac | 02. 09. 2021. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodne rejting agencije potvrdile rejting Bosne i Hercegovine Međunarodna rejting agencija Moody's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, „B3“ sa stabilnim izgledima.

Centralna banka je prepoznata kao institucija koja efikasno implementira aranžman valutnog odbora i koja uživa visoku razinu kredibiliteta, te je prepoznata kao pozitivan faktor snage institucija i uprave, priopćeno je iz Centralne banke.

Fiskalna snaga zemlje je ocijenjena boljom u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga. Blagi proračunski suficiti iz ranijih perioda, i struktura i razina javnog duga, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalnih ranjivosti. Analitičari ocjenjuju kako je suvereni rejting najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi.

Ovi negativni faktori su djelomično neutralizirani umjerenom razinom zaduženosti i opredijeljenosti međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje.

Također, međunarodna rejting agencija Standard & Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, „B“ sa stabilnim izgledima. Izgledi su trenutno stabilni jer se ocijenilo kako makroekonomski utjecaj pandemije i još uvijek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj mjeri stvaraju protutežu pomenutim faktorima rizika. U ocjeni ove rejting agencije je navedeno da valutni odbor koji provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine predstavlja važno sidro ekonomske politike u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close