Ima se, može se

Financijski sustav BiH je stabilan

"CBBiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura.''
Gospodarstvo / Novac | 16. 03. 2020. u 18:03 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Monetarni, a time i financijski sutav u Bosni i Hercegovini je stabilan, priopćili su u ponedjeljak iz Središnje banke BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na računima CBBiH trenutno se nalazi 5,5 milijardi konvertibilnih maraka (KM) deponiranih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata. Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sustav u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve.

"CBBiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju opskrbljivanja građanstva i gospodarstva. Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sustava za gotovim novcem u cjelini", istaknuli su iz CBBiH.

Dodali su da CBBiH u kontinuitet prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definiranim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute.

Kopirati
Drag cursor here to close