Zagužvalo

Monaco ostao bez površina za bogataške nekretnine

U sljedećoj deceniji, oko 2.700 bogataša moglo bi poželjeti živjeti u Monacu, pokazalo je istraživanje londonske agencije za nekretnine.
Gospodarstvo / Novac | 23. 11. 2017. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Monacu je ponestalo zemlje i nekretnina za nove milijunaše, pa se razmišlja o nasipima, odnosno o pretvaranju morske površine u kopno.

Monaco je u ozbiljnom problemu zbog nedostatka građevinske površine. Kneževina je gotovo u potpunosti ostala bez nekretnina i građevinskog zemljišta koje bi mogla prodati, a zainteresiranih bogataša je sve više.

Očekuje se da će tijekom sljedećih deset godina tisuće novih milijunaša htjeti kupiti nekretninu u toj kneževini, u kojoj nema poreza na osobne prihode, prenosi Srna.

Prema trenutnim podacima, 35 posto stanovnika Monaca su milijunaši.

U sljedećoj deceniji, oko 2.700 bogataša moglo bi poželjeti živjeti u Monacu, pokazalo je istraživanje londonske agencije za nekretnine.

Kako bi privukao bogataše, knez Albert Drugi od Monaka odobrio je projekt urbanog proširivanja, vrijedan 1,7 milijardi eura.

Plan je da se, nasipanjem materijala more pomjeri, te tako stvori dodatnih šest hektara građevinske zone.

Monaco, jedna od manjih zemalja na svijetu, trenutno ima samo 202 hektara stambene površine.  Na tih šest hektara planiraju izgraditi 120 stambenih jedinica - stanova i vila.

Cijena bi mogla iznositi 100.000 dolara po četvornom metru.

Nova stambena površina predviđena je uz Casino de Monte Carlo. Novi kvart bit će ekološki, pošto će sve nekretnine biti niskoenergetskog tipa, pokretane dobrim dijelom obnovljivim izvorima energije.

Stručnjaci za nekretnine tvrde kako je zbog ogromne potražnje cijena kvadrata u Monacu postala "potpuno suluda".

Za milijun dolara u Monacu se može kupiti samo stan od 17 četvornih metara.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close