Bevanda

Moguće povećanje plaća u institucijama BiH

Bevanda kaže kako je siguran da nitko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima.
Gospodarstvo / Novac | 13. 01. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda najavio je mogućnost da osnovica plaće u zajedničkim organima bude povećana za 4,5 posto, te dodao da su sve veći pritisci sindikata da se to dogodi nakon sedam godina.

Bevanda je za Glas Srpske rekao kako je usvajanjem proračuna za 2019. godinu ostvarena mogućnost za povećanje naknade za topli obrok i najavio da će se to početi isplaćivati uz siječanjske plaće.

Prema njegovim riječima, postoji inicijativa da se osnovica vrati na onu razinu na kojoj je bila 2012. godine kada je snižena za 4,5 posto.

"Pritisak sindikata je sve veći, a u prvobitnom sporazumu koji je Vijeće ministara imalo s njima, kada su smanjene plaće i naknade, navedeno je da dvije godine neće biti korekcija. Prošlo je sedam godina i sve češća su pisma, dopisi i zahtjevi za sastanke na ovu temu. Možda i opravdano jer treba imati u vidu i one čiji je koeficijent nizak", rekao je Bevanda za Glas Srpske.

Dodao je kako je siguran da nitko ne može reći da su dobro plaćeni vojnici, policajci, inspektori i oni čiji rad je često izložen raznim rizicima.

Teško je odrediti

"To je odluka koju donosi Vijeće ministara na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, pa ćemo uskoro vidjeti da li će biti prihvaćena ova inicijativa", rekao je Bevanda.

Smatra i da povećanje fiskalnog okvira od 30 milijuna KM "i nije neko veliko povećanje", navodeći kao primjer Činjenicu da institucije BiH imaju proračun približan onom u Kantonu Sarajevo ili trećinu ili četvrtinu onoga što se potroši u entitetima.

Naveo je kako kao bivši ministar financija Federacije BiH dobro zna da su ključne oblasti u nadležnosti entiteta, poput obrazovanja, zdravstva, socijalnih davanja i naglasio da je sasvim razumljivo da na razini BiH nisu potrebni tako veliki iznosi u proračunu.

"Međutim, imamo mnogo važnih institucija, sve one moraju se financirati da bi bile funkcionalne i teško je odrediti što je najpreče i to nam je i najteži dio posla tijekom konsultacija sa budžetskim korisnicima. Mnogi budžet doživljavaju kao plijen i rado bi da ga podijele snagom jačeg ili većeg, ali to ne ide tako", istakao je Bevanda.

Čekanje Predsjedništva

Kada je riječ o proračunu za ovu godinu, Bevanda je naveo da Vijeće ministara još nije dobilo proračunski zahtjev iz Predsjedništva BiH, a da su konsultacije s proračunskim korisnicima završene prije dva mjeseca, dodajući da ne bi trebalo biti mnogo korekcija.

Govoreći o poravnanju prihoda od PDV-a i što bi trebalo uraditi da se ovo pitanje zauvijek riješi, Bevanda je naveo da, ukoliko bi bilo moguće imati fiksne koeficijente na koje bi pristali svi, onda bi to bilo neko stalno i trajno rješenje.

"U sadašnjem načinu raspodjele, na primjer, Brčko distrikt ima fiksni koeficijent od 3,55 posto, ali ne znači da su oni uvijek na dobitku. Na kraju, oni nemaju ni motiv da privlače investitore i gospodarstvenike da troše u Brčko distriktu jer im uvijek pripada isto novca što, s druge strane, izaziva nezadovoljstvo entiteta", rekao je Bevanda i dodao da su ovo stvari za dublju i stručnu analizu na koju konačnu riječ daju vlade.

Bevanda smatra i da je dobro da je suradnja Vijeća ministara i vlada Republike Srpske i Federacije BiH što intenzivnija jer se tako mogu izbjeći neka nerazumijevanja i olakšati donošenje i realiziranje nekih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close