Opet po narodu

Moguće očekivati poskupljenje mesa, pekarskih proizvoda...

Među namirnicama koje će se vrlo vjerojatno naći da udaru poskupljenja bit će pekarski proizvodi i meso. Upozorili su na to i iz UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).
Gospodarstvo / Novac | 25. 05. 2021. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene hrane od početka pojave pandemije koronavirusa nezaustavljivo rastu. Poskupljenje žitarica i uljarica, koje čine osnovu za prehranu stoke, zadaje udarce domaćim proizvođačima koji će, ako ovako stvari budu stajale, biti primorani dizati cijene proizvoda.

Među namirnicama koje će se vrlo vjerojatno naći da udaru poskupljenja bit će pekarski proizvodi i meso. Upozorili su na to i iz UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO).

Navode kako su cijene osnovnih životnih namirnica diljem svijeta proteklih mjeseci znatno rasle, u prosjeku za trećinu više nego prošle godine, te kako je cijena kukuruza porasla za 60% u odnosu na prosječnu u prošloj godini, dok su za 26% poskupjele ostale žitarice.

Tona pšenice, prema njihovu izračunu, u svibnju prošle godine na burzi u Frankfurtu stajala je 185 eura, dok je sada dosegnula 251 euro.

''Osim loše žetve, jedan od razloga za drastičan skok cijena osnovnih životnih namirnica su i više cijene sirovina, nafte te viši troškovi prijevoza. Primijećen je i veliki rast cijena šećera, koji je skuplji za čak 60%'', navode iz FAO-a.

Ističu kako će se skok cijena sirovina osjetiti tijekom svakodnevne kupnje jer će proizvođači keksa, kruha i čipsa zbog skupih sirovina povećati cijene, dok će meso poskupjeti zbog viših cijena kukuruza i soje, koji su osnovne sirovine za prehranu životinja.

Predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac kazao nam je kako su poskupljenja na svjetskoj razini domaćim proizvođačima zadala još jači udarac.

''Otkupna cijena mlijeka i kukuruza je izjednačena. To se nikad nije dogodilo. U skorije vrijeme ili će doći do poskupljenja ili do gašenja poljoprivrednih gospodarstava. Država je od prošle godine do sada dala 10 mil. KM, no bojim se scenarija kada se prestane pomagati proizvođačima. Ne piše nam se dobro'', objasnio je Usorac.

''Kad dođe do gašenja proizvodnje, tada će se naši proizvodi izvoziti po deseterostruko višim cijenama, a bh. građani s ovakvim prihodima kakve imaju sigurno si ih neće moći priuštiti. Moramo nešto rješavati, buditi sela, modernizirati ih i poticati na poljoprivredu, inače ćemo proizvodnju svesti na minimum. Samo jedan primjer je kako je 1996. u RS-u bilo 17.600 proizvođača, danas ih je oko 2000, a za dvije godine ih neće biti ni 1500, stoga je nužno poduzeti ozbiljnije mjere'', zaključio je Usorac.

Predsjednik Unije udruga poslodavaca RS-a Saša Trivić rekao je za Glas Srpske kako je evidentno da cijene osnovnih prehrambenih namirnica rastu, od brašna, ulja, do šećera.

''Žitarice su poskupjele, tako da se može očekivati poskupljenje i pekarskih proizvoda. Cijene brašna skočile su za oko 10%, pa smo i mi za nekoliko postotaka poskupili neke proizvode, ali će sigurno doći do novog skoka cijena'', kazao je Trivić.

Predsjednik Udruge uzgajivača tovne junadi Goran Mitrović rekao je za Glas Srpske da će sigurno morati podići cijene proizvoda, a pitanje je onda kakva će biti potražnja i hoće li uspjeti doći do bilo kakve zarade.

Kopirati
Drag cursor here to close