Krše CEFTA-u

Mogherini: Kosovo mora hitno povući odluke

Današnja odluka Vlade Kosova da poveća carinu na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije za 100 % predstavlja kršenje CEFTA ugovora
Gospodarstvo / Novac | 21. 11. 2018. u 21:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini komentirala je odluku Vlade Kosova da uvede carinu od 100 posto na proizvode iz BiH i Srbije.

"Današnja odluka Vlade Kosova da poveća carinu na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije za 100 % predstavlja kršenje CEFTA ugovora i slova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske Unije i Kosova. Ova odluka dodatno pogoršava situaciju koja je uslijedila inicijalnim uvođenjem carinskih tarifa od 10 posto prošli tjedan. Kosovska vlada mora hitno povući ove odluke", navodi se u priopćenju iz kabineta Federice Mogherini.

Odluka je, kako se navodi, donesena u cilju ojačavanja domaće proizvodnje, državnosti i ekonomije. Ministar trgovine Kosova Endrit Shala predložio je ove mjere koje su usvojene, a ministar se oglasio na Facebooku kazavši da se proizvodi s Kosova jako loše plasiraju na tržištu Srbije.

"Vlada Kosova na današnjem sastanku donijela je odluku o uspostavljanju 100% mjera za uvezene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, isključujući međunarodne brendove koji se nalaze na listi. Također, državna vlada obavezuje ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da spriječe i uvoz i potencijalni pristup tržištu svih proizvoda koji se ne pominju i suprotni su službenoj i ustavnoj etiketi Republike Kosovo. Odluka stupa na snagu odmah - relevantne institucije su obavezne da ih instaliraju odmah", naveo je premijer Kosova Ramuš Haradinaj na Facebooku.

Podsjetimo, vlada Kosova je pretprošli tjedan uvela porez od 10 posto na određene proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji se prodaju na Kosovu, mahom na mliječne proizvode i građevinski materijal.

Kopirati
Drag cursor here to close