Andrew Jewell

MMF upozorava bh. vlasti: Ne dirajte valutnu klauzulu

Jewell u pisanoj izjavi upućenoj medijima ističe kako ''nije uloga Parlamenta da mijenja ugovore koji su zaključeni od strane agenata privatnog sektora''.
Gospodarstvo / Novac | 28. 07. 2020. u 12:12 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Međunarodni monetarni fond se snažno protivi bilo kakvim pokušajima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da omogući konverziju kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke'', rekao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini.

Jewell u pisanoj izjavi upućenoj medijima ističe kako ''nije uloga Parlamenta da mijenja ugovore koji su zaključeni od strane agenata privatnog sektora''.

''Ovakva mjera, posebno kada se primjeni retroaktivno, bi uvela pravnu neizvjesnost i poremetila funkcioniranje kreditnog tržišta u Bosni i Hercegovini u najgore moguće vrijeme kada se banke i njihovi dužnici suočavaju sa posljedicama krize izazvane korona virusom. Razumijemo da se mnogi dužnici bore da servisiraju svoje dugove, ali smatramo da je ispravan način za rješavanje ovih poteškoća kroz moratorijum na otplatu kredita koji je uspostavila Agencija za bankarstvo Federacije BiH'', ističe predstavnik MMF-a u BiH.

Smatra kako bi nametanje obvezujuće konverzije moglo izazvati pravne mjere banaka koje bi opet mogle imati potencijalne posljedice po proračun Vlade Federacije BiH. 

''U okviru prethodnog Proširenog programa (EFF) Bosne i Hercegovine sa MMF-om, vlasti su se obavezale da neće nametati obvezujuću konverziju kredita sa valutnom klauzulom u bilo kojoj stranoj valuti u domaću valutu. Očekujemo da će vlasti nastaviti da poštuju ovu obavezu, posebno u svjetlu iskazane želje za programom koji će naslijediti EFF'', naveo je na kraju Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BIH.

Kopirati
Drag cursor here to close