Smorazum MMF-a i bh vlasti

MMF: Od Vlade se očekuje pokretanje 'due dilligence' za BH Telecom i HT Mostar

Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli sporazum
Gospodarstvo / Novac | 22. 12. 2017. u 22:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) posjetila je Sarajevo u periodu od 19. do 22. prosinca ove godine da bi razgovarala o prvom pregledu programa koji dobiva podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility - EFF).

''Osoblje MMF-a i vlasti u Bosni i Hercegovini postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane. Po ispunjavanju niza uvjeta, očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda'',  izjavio je na kraju posjete, šef misije za Bosnu i Hercegovinu Nadeem Ilahi.

Dodao je da su su vlasti već ispunile nekoliko uvjeta tijekom proteklih mjeseci.

''Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje trošarina na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, financirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je proračun za 2018. godinu u skladu s preporukama osoblja MMF-a'', dodao je Ilahi.

U narednim danima, po njegovim riječima, vlasti ostaju posvećene ispunjenju preostalih uvjeta. Očekuje se da će Parlament FBiH usvojiti proračun za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade FBiH se očekuje pokretanje temeljite procjene (due dilligence) za dva telekom poduzeća u vlasništvu Federacije BiH, BH Telecom i HT Mostar.

Očekuje se da će, po odobrenju Izvršnog odbora i zaključivanju pregleda, MMF doznačiti sredstva u iznosu od 63.4125 milijuna SDR (približno 76 milijuna eura), priopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close