Novac bez uvjeta

Zašto MMF popušta bh. političarima?

MMF kapitulirao pred političarima u BiH
Gospodarstvo / Novac | 13. 05. 2021. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina vjerojatno neće zaključiti novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom na duži naredni period zato što je ova financijska institucija odlučila da zemljama članicama bezuvjetno dodijeli pravo korištenja "bonova", odnosno SDR, koji bi se mogli opisati kao MMF valuta.

Novac bez reformi

Tako će BiH dobiti SDR-ova u vrijednosti od oko 150 milijuna eura po kamatnoj stopi manjoj od 0,5 posto, a da zauzvrat neće morati provesti nijednu reformu, na kojoj je do sada inzistirao MMF kao uvjet za zaključenje novog aranžmana.

Podsjećanja radi, svi dosadašnji programi MMF-a su se odvijali tako da je BiH samo trebalo da obeća da će sprovesti reforme, a MMF je ili davao kompletan iznos kredita, ili prvu tranšu. Nakon što bi dobila novac, BiH bi "zaboravila" na obećanje vezano za reforme. Aranžmani su obično zaključivani krajem ljeta, pred izbore u BiH, kada je novac strankama uvijek bio najpotrebniji. Prošle godine, prvi put, MMF je inzistirao da BiH neće moći dobiti sredstva dok se ne obaveže da će sprovesti reforme koje traži EU, poput jačanja kontrole tokova novca.

Dobiju novac obećanja zaborave

BiH, u najvećoj mjeri vlasti RS, odbile su ove uvjete jer su ih smatrali prijenosom nadležnosti (jedinstveni registar računa fizičkih lica u Središnjoj banci), a MMF nije pristao da pod tim uvjetima zaključi aranžman. Sredinom prošle godine MMF je BiH odobrio bezuvjetni kredit od 350 milijuna eura, a vlasti BiH su kao obavezu prihvatile da će ako dobiju ova sredstva pristati na novi aranžman. Nakon što su novac dobili, obećanje je ponovo zaboravljeno.

Sada je MMF na nivou Upravnog odbora, odnosno samog vrha MMF-a odlučio da zemljama članicama, radi prevladavanja krize izazvane kovidom, bezuvjetno dodijeli ova sredstva, a novac će dobiti i BiH, iako je odbila da ispuni reforme.

Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, potvrdio je za "Nezavisne novine" da su SDR alokacije u pripremi i da će biti dodijeljene BiH tijekom godine.

"Alokacije će pomoći zemljama članicama da dođu do resursa koje mogu potrošiti na cjepiva i podršku za ekonomski oporavak", rekao je Jewell.

Nejasna popustivljost

Povijesno gledano, MMF je uvijek bio strog u dodjeljivanju sredstava, a BiH je iz nekog razloga izuzetak. Jedan od izvora "Nezavisnih novina" je objasnio da je popustljivost MMF-a prema BiH nekarakteristična u odnosu na to kako MMF postupa s drugim zemljama. Naveo je primjer Ukrajine, objasnivši da ta zemlja mora da provede vrlo teške reforme da bi uopće došla u priliku da započne pregovore s MMF-om o novom aranžmanu. Za razliku od Ukrajine, BiH samo treba da formalno prihvati minimalne uvjete i može dobiti iznos.

Dodjeljivanje SDR-ova funkcionira tako da svaka zemlja članica MMF-a dobije iznos u odnosu na kvotu koju uplaćuje. Zemlja koja dobije SDR-ove onda može da se obrati bilo kojoj voljnoj članici MMF-a i da SDR-ove zamijeni za neku od valuta na osnovu koje se SDR formira, odnosno dolara, eura, funte, juana i jena.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da nije iznenađen da je međunarodna zajednica ponovo popustila bh. političarima, koji odbijaju da provedu reforme.

Vlasti mogu što hoće

"Ovi posljednji pregovori koje je MMF vodio su rijedak primjer nečega što je ličilo na kredibilitet i dosljednost da ovog puta neće biti novca ako vlasti ne sprovedu reforme. Ako BiH zaista dobije ovaj novac, to će poslati poruku da vlasti mogu raditi što hoće, a da će novac uvijek dobiti", rekao je Gavran za "Nezavisne". Podsjetio je i na slučaj "Sejdić i Finci" i na činjenicu da je međunarodna zajednica prvo insistirala da se ta odluka mora sprovesti, a onda je snizila kriterije.

"Bh. vlasti samo treba dovoljno dugo da odbijaju sprovođenje reformi jer znaju da će međunarodna zajednica na kraju popustiti", kaže Gavran.

Kopirati
Drag cursor here to close