Potvrdio Fadil Novalić

Mirovine za travanj bit će umanjene

“Umirovljenici su preuzeli već dovoljan dio tereta krize time što im nismo u prilici povećati mirovine i ove godine, jer to zaslužuju i jer smo to radili prošlih godina,” poručio je Novalić.
Gospodarstvo / Novac | 08. 04. 2020. u 17:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Travanjske mirovine u Federaciji će biti umanjene zato što se 15. travnja neće izvršiti zakonom predviđeno usklađivanje! To je prava istina u priči premijera Novalića “da je nedopustivo smanjenje penzija”...

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje bi sukladno zakonu, 15. travnja trebao objaviti za koji iznos će biti povećane mirovine u Federaciji, po osnovu usklađivanja sa rastom potrošačkih cijena i bruto društvenog proizvoda.

No, do tog u suštini minimalnog povećanja neće doći ukoliko do tada bude usvojen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica koji je predložila Vlada Federacije.

“Obaveza usklađivanja mirovina, invalidnina, drugih socijalnih davanja i plaća neće se vršiti u 2020. godini”, navedeno je u prijedlogu navedenog zakona.

Da bi skrenuo pažnju sa činjenice da će se kriza u gospodarstvu rješavati preko mirovinskih proračuna premijer Novalić u javnost izlazi sa ovom tvrdnjom:

"Nedopustivo je da itko traži smanjenje mirovina i invalidnina kako bi se uštedio novac i preusmjerio drugdje," izreče federalni premijer kao da on nije ni pročitao prijedlog zakona.

To mu nije dovoljno, pa bijes naroda usmjerava na Udruženje poslodavaca, kao navodnih zagovornika uštede putem umanjenja mirovina i drugih socijalnih davanja.

“Umirovljenici su preuzeli već dovoljan dio tereta krize time što im nismo u prilici povećati mirovine i ove godine, jer to zaslužuju i jer smo to radili prošlih godina,” poručio je Novalić.

Tako je potvrdio ono što uostalom jasno piše u predloženim mjerama njegove vlade, ukida se usklađivanje mirovina, što u prijevodu znači da će travanjske mirovine biti umanjene za zakonom predviđeno usklađivanje, odnosno minimalno povećanje!

Opozicijske stranke, poput SDP-a u svojim najavljenim amandmanima na “korona zakon” na ovu činjenicu nisu reagirale!

Treba podsjetiti da je prelaskom na proračunsku isplatu, iz Fonda MIO prebačeno više od pedeset milijuna maraka suficita, mnogo više nego što će se uštediti zabranom usklađivanja mirovinazarad “borbe protiv posljedica korona virusa”?

Uostalom, šta očekivati od zakonodavnog lidera SDA-HDZ-SBB-DF koalicije, koji uporedo sa zabranom usklađivanja mirovina ustvrdi da, citiramo “smanjenje plaća nije prioritet, s obzirom na to da želimo sačuvati agregatnu potrošnju” te da kao posljedice zatvaranja tvrtki “nema otpuštenih nego je smanjen broj zaposlenih”!?, piše Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close