FBiH

Mirovine veće za 2,8 posto

Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj postotak usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM.
Gospodarstvo / Novac | 29. 07. 2020. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine upoznala se u srijedu sa aktom Federalnog zavoda Mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO) od 28. srpnja 2020. godine, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Federalni zavod MIO je zadužen da, u skladu s članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje mirovina u visini zbroja 50 posto postotka porasta potrošačkih cijena i 50% procjene postotka porasta bruto domaćeg proizvoda u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, u iznosu 2,8 posto.

Ovaj zavod je obavezan i da u skladu s članom 16.a Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja obrambeno-oslobodilačkog rata uskladi mirovine za 2020. godinu korisnicima prava iz člana 3. člana 4. točka 5. ovog zakona, a prema porastu indeksa potrošačkih cijena na godišnjem razinama u Federaciji BiH u prethodnoj godini, u iznosu od 0,6 posto.

Federalnom zavodu MIO odobrava se da, u skladu s članom 78. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, izvrši usklađivanje vrijednosti općeg boda prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini.

Nakon što se na vrijednost općeg boda od 14,5 KM iz 2019. godine primijeni ovaj postotak usklađivanja od 4,5 posto, izračunata vrijednost općeg boda za 2020. godinu iznosit će 15,15 KM.

Ovaj zaključak stupa na snagu 1. kolovoza 2020. godine i ne odnosi se na vrijeme u kojem je trajalo stanje nesreće u Federaciji BiH, priopćeno je iz Vlade FBiH.

200 tisuća za stambeno rješavanje

Federalna vlada usvojila je Program utroška sredstava "Tekući transferi neprofitnim organizacijama - za podršku Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i boračku populaciju" utvrđen Proračunom Federacije BiH za 2020. godinu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu od 200.000 KM.

Ova odluka će biti realizirana u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima u 2020. godini koja će biti uplaćena na račun Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije, a na osnovu usvojenog Programa rada Fondacije za 2020. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close