Vladin pogrešan potez?

Mirovine u Federaciji bi mogle pasti!

Iz Zavoda MIO kažu kako će se u tom slučaju Federacija e morati zaduživati kako bi namirila nedostajuća sredstva, ili će pak doći do izravnih posljedica na isplatu mirovina.
Gospodarstvo / Novac | 27. 09. 2019. u 14:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko dođe do usvajanja Prijedloga zakona o doprinosima, odnosno ukoliko dođe do smanjenja ukupne stope doprinosa za MIO na 18 posto, kako je predloženo, prihodi Federalnog zavoda  MIO smanjit će se za 22 posto'', navodi se u reagiranju Zavoda MIO za portal Bljesak.info povodom prijedloga Vlade Federacije o izmjenama ovog zakona.

Iz Zavoda MIO kažu kako će se u tom slučaju Federacija e morati zaduživati kako bi namirila nedostajuća sredstva.

''Mi smo u ranijem razdoblju, jer je i sam  prijedlog zakona već dulje vrijeme aktualna tema, vršili analize i upozoravali da bi se spomenutom izmjenom zakona, i bez jučerašnjeg prijedloga za dodatno umanjenje stope doprinosa za MIO, učinila teška pogreška. Učinci ovakvog rješenja su takvi da bi povećali dobiti u određenim gospodarskih oblastima, a istodobno bi se država morala zaduživati. Valja napomenuti da  dosadašnje stope doprinosa u Federaciji BiH nisu veće, nego jednake ili manje u usporedbi sa zemljama koje imaju slične sustave kao što su Hrvatske, Srbija, Slovenija, Austrija…'', kažu u Zavodu MIO.

Zijad Krnjić, direktor Zavoda MIO, upozorava da će se amandmanima koje je usvojila Vlada FBiH na Prijedlog zakona o doprinosima, u cilju rasterećenja poslodavaca, u znatnoj mjeri smanjiti doprinosi za MIO čime će se ugroziti rad Fonda MIO, isplata mirovina…

www.avaz.ba / Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda MIO

''Prema onome kako sam ja informiran, stopa doprinosa za MIO je planirana da se smanji sa 23 posto. Sada je 17 posto iz bruto i šest posto iz neto plaće. Prostom računicom, da se smanji sa 23 na 18 posto. To je otprilike veliki postotak i izuzetno će smanjiti naše prihode od doprinosa, jako smanjiti, a prema sistemskim namjerama, da se to namiruje iz budžeta. Ne znam iz kojih prihoda će se to namirivati, vjerojatno zaduživanjem, tako da dugoročno, vrlo je rizično'', upozorava Krnjić .

Kaže kako će se trebati namiriti taj novac kako bi se održale sadašnje mirovine, i da bi bila usklađivanja svake godine, onako kako je predviđeno Zakonom o MIO.

Naime, Vlada je nakon sjednice u Sarajevu objavila kako su među devet amandmana na Prijedlog zakona o doprinosima su i dva kojima je stopa doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje smanjena za 0,5 indeksnih poena, koliko je i umanjenje doprinosa za osiguranje od neuposlenosti.

Tri amandmana vezana su za predloženo smanjenje zbirne stope doprinosa za jedan indeksni poen i to po 0,5 indeksnog poena na doprinosu za mirovinsko-invalidsko osiguranja i za nezaposlenost. Na taj način, sada predloženu zbirnu stopu 32,5 posto čine 18 posto za mirovinsko, 13,5 posto za zdravstveno i jedan posto za osiguranje od nezaposlenosti.

Kako je predviđeno, primjena ovog zakona bi počela 1.1.2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close