Javne nabavke

Ministarstvu za službena putovanja obiteljsko auto

Ministarstvo pravde BiH tražilo vozilo koje posjeduje ISOFIX kopče za dječja sjedišta i električno zaključavanje zadnjih vrata zbog ''dječje sigurnosti''.
Gospodarstvo / Novac | 12. 02. 2019. u 17:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upozoravali su da se time krši zakon i sužava konkurencija na jednog proizvođača, jedan model vozila i vjerojatno jednog ponuđača.

Kako je TI BiH i predvidio, na kraju se na natječaj javio samo jedan ponuđač i ponudio upravo Peugeot 508 2.0 l BlueHDi, koji je u milimetar odgovarao traženim dimenzijama, imao je kopče za dječja sjedišta i sve drugo što se tražilo u dokumentaciji za natječaj. Sve je ovo porezne obveznike koštalo 49.900 KM, koliko iznosi ugovor sklopljen s tvrtkom Blok doo, ovlaštenim zastupnikom ove marke vozila.

Kako navode iz TI-a, iz Ministarstva su odbacili sve navode uz tvrdnju da im nije namjera isključivanje iz igre drugih ponuđača i kupovina navedenog modela. Tvrde da je postupak transparentan i da je tendersku dokumentaciju preuzeo 21 ponuđač.

Ministarstvo pravde BiH na natječaju je tražilo vozilo koje posjeduje dvije ISOFIX kopče za dječja sjedišta i električno zaključavanje zadnjih vrata zbog, kako se navodi, ''dječje sigurnosti''. Iz ministarstva su objasnili kako tu nema ništa ''posebno zanimljivo'', aludirajući na to da se vozilo ipak neće koristiti u privatne svrhe. Vodili su, kažu, računa da bi jednog dana, kada se stekne uvjet za prodaju, potencijalni kupci ovog vozila mogli biti obiteljski ljudi.

Zbog ovakvih i sličnih primjera ograničavanja konkurencije, u BiH je sve manje ponuđača koji uopće sudjeluje na natječajima, a to je pokazao monitoring javnih nabavki koji provodi TI BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close