Obećanje u Srpskoj

Ministar napominje da plaće moraju rasti

Poslodavac je taj koji ima obvezu da plati porez na dohodak i ostatak sredstava isplati radniku…
Gospodarstvo / Novac | 11. 09. 2018. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija očekuje da će svi poslodavci provesti povećanje plaća zaposlenima kako treba, te da bi ova mjera mogla biti poticaj za dalji rast zarada u Srpskoj.

''Od 1. rujna pravo na osnovni osobni odbitak od poreske osnovice poreza na dohodak imaju svi radnici u Srpskoj i ostvaruju ga umanjenjem poreske osnovice za iznos od 500 KM na mjesečnoj razini'', rekao je Tegeltija za Blic, prenosi Srna.

Naveo je kako su se do sada u Srpskoj plaće ugovarale u neto iznosu, pa se obračun provodio po sustavu fiksne neto plaće, a da se sada ugovara plaća s porezom, što dovodi do isključivog bruto principa obračuna plaća.

''To posljedično znači da sve izmjene u okviru oporezivanja dohotka radnika utječu na plaću, tako da korist od osobnog odbitka ostvaruje radnik. Poslodavac je taj koji ima obvezu da plati porez na dohodak i ostatak sredstava isplati radniku'', rekao je Tegeltija.

Dodao je kako su pozitivni makroekonomski pokazatelji, povećanje likvidnosti i stabilnost proračuna bili inicijativa da se razmišlja o mogućem povećanju plaća koje je rezultiralo setom zakona koji su usvojeni u srpnju.

''Da bi poslodavci mogli povećati plaću zaposlenima, Vlada Srpske se svjesno odrekla prihoda na proračun. To je godišnji iznos umanjenja poreza na dohodak za 80 milijuna KM. Povećanje plaća je posljedica povećanja osnovnog osobnog odbitka propisanog Zakonom o porezu na dohodak s dosadašnjih 200 na 500 KM mjesečno'', napomenuo je Tegeltija.

Podsjećamo, MMF je blokirao tranšu BiH upravo zbog najavljenog povećanja plaća u RS te će analizirati učinke ove odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close