Podatci Porezne uprave FBiH

Milijardu KM duga za šest godina

Ekonomista Faruk Hadžić istaknuo je da će dug i dalje rasti, jer vlast FBiH ni u proteklih četiri-pet godina ništa nije uradila da rasterećenje gospodarstvo ne bude samo fraza.
Gospodarstvo / Novac | 21. 03. 2019. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dug za poreze i doprinose poduzeća iz Federacije BiH narastao je, s kamatama, na više od milijardu KM. Ovi podaci vidljivi su iz spiskova poreznih obveznika koje objavljuje Porezna uprava FBiH.

Tako se u 2013. ušlo s 1,44 milijarde KM duga za poreze, doprinose, namete i naknade, dok se 2018. završila s 2,44 milijarde KM, piše Avaz.

Situacija je i lošija ako se uzme u obzir da spiskovi obuhvaćaju “samo” firme koje duguju 50.000 KM i više. Ekonomista Faruk Hadžić istaknuo je da će dug i dalje rasti, jer vlast FBiH ni u proteklih četiri-pet godina ništa nije uradila da rasterećenje gospodarstvo ne bude samo fraza.

''Ogromna su porezna opterećenja, posebno niskih plaća. Da se to promijenilo, poduzeća bi bolje poslovala i izmirivala obveze. Pa, 70 posto iznosa neto plaće ide državi. Samo se gleda kako uvesti novi namet, novi porez. Ljudi u realnom sektoru rade za 600 KM i još ih oporezujemo'',  kazao je Hadžić te dodao da bi smanjivanjem stope doprinosa država više ubrala, jer bi, ako ništa, bilo znatno manje radnika na crno.

Prvo mjesto među dužnicima, kako na kraju 2012., tako i šest godina poslije, zauzimaju “Željeznice FBiH” sa sadašnjih 201,2 milijuna KM duga. Među najvećim dužnicima i dalje su rudnici, a tu su i GRAS, kladionice, pa i bolnice, Radio-televizija BiH, Služba za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona.

Napomenimo da se od 2,4 milijarde KM trenutnog duga, na kamate odnosi 566 milijuna KM

Iz Porezne uprave FBiH kazali su da izdaju naloge za naplatu, ali i da na rast duga ne mogu efikasno utjecati. Tvrde da su uputili više konkretnih prijedloga zakona i izmjena pravilnika koji bi značajno popravili stanje, ali da njihovi prijedlozi nisu “procesuirani”.

Poreze i doprinose na kraju 2012. dugovalo je 1.809 poduzeća.

Taj broj je za šest godina narastao za skoro 1.400 novih pa su se sa 31. prosincem 2018. na listi poreznih obveznika našle 3.264 firme.

Iz Porezne uprave podsjećaju da su najveći dužnici većinski državna poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close